Turistický spolek Lipenska: Hornoplánskou Kynutou buchtu upekli kvůli koronakrizi

04.02.2021 19:38

Díky koronakrizi upekli Roman a Josef výbornou Kynutou buchtu. Originální bistro na malebném náměstí v Horní Plané.

Turistický spolek Lipenska: Hornoplánskou Kynutou buchtu upekli kvůli koronakrizi
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Tady od konce minulého roku podle babiččiných receptů pečou vynikající kremrole, buchty, koláče, věnečky. Místní i turisté si zde kupují bramborové housky, vícezrnné pečivo, italské bagetky, slano-kmínové housky atd.  „Prvotní myšlenka přišla v první vlně uzavření provozoven.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30420 lidí

Otevřeli jsme "okénko" a měli jsme úspěch. Babiččiny recepty se osvědčily. Zájem mají místní i turisté, kterých je teď ale minimum, ale i místní,“ uvádí majitelé bistra Roman Koprolín a Josef Šabaka.

Příjemné je to i kvůli tomu, že v Horní Plané zanikla loni v létě dlouholetá pekárna firmy COOP.

„Bistro Kynutá buchta je naše nové dítě, které je stále třeba opečovávat. Máme velký zájem setrvat a vyvíjet se. Ráno v 6 budíček a večer v 22 vypínáme stroje,“ doplňují.

Dva kluci Roman Koprolín a Josef Šabaka spolu začali na Lipensku podnikat před více než třemi lety, kdy začali provozovat penzion Rak v Černé v Pošumaví. Jednařicetitiletý Roman se věnuje gastronomii celý život, o devět let starší Josef je ekonom, který studoval operní zpěv, se od začátku báječně doplňují. Proto se jim hned začalo dařit. Díky píli, náročnosti a nasazení opakovaně získali ocenění  penzion roku v anketě dopenzionu.cz.

Podnikání jim ale zkazila koronakrize, od dubna 2020 nemohli nikoho ubytovat, pak se vše vrátilo do normálních kolejí, od října znovu platí vládní zákaz. Roman a Josef se ale nespokojili s nadávkami na současný stav a vymysleli nový plán – originální bistro.

Tady prodávají své originální cukrovinky, ale i pečivo z okénka, kde si jej kupují místní i turisté. Mají již řadu stálých zákazníků. „Máme štěstí, že jsme na dobrém místě a hlavně máme stále co nabízet. Máme široký záběr. Od lahůdek, přes úplnou klasiku koláčů a buchet a rádi inovujeme tradiční zákusky,“ Teď tu stabilně pracují tři zaměstnanci, několik brigádníků. Kluci z Kynuté buchty čekají nárůst výroby. „Před létem jsme slíbili třem lidem zaměstnání. Tak snad je nezklameme,“ uzavírají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…