ÚOHS: Ochranný svaz autorský zneužil dominantní postavení

30.11.2020 18:28

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl rozklad kolektivního správce OSA – Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, z. s., a potvrdil tak prvostupňové rozhodnutí, jímž byla tomuto soutěžiteli za zneužití dominantního postavení uložena pokuta ve výši 10 676 000 Kč.

ÚOHS: Ochranný svaz autorský zneužil dominantní postavení
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Podle napadeného rozhodnutí kolektivní správce OSA porušil zákon o ochraně hospodářské soutěže i unijní soutěžní pravidla, když si v letech 2008 až 2014 na provozovatelích ubytovacích zařízení vynucoval nepřiměřené obchodní podmínky spočívající v požadavku platby autorských odměn za užití autorských děl prostřednictvím zvukových a zvukově obrazových přístrojů umístěných na pokojích ubytovacích zařízení.

Ochranný svaz autorský konkrétně v uvedeném období ve svých sazebnících nijak nezohledňoval obsazenost pokojů v ubytovacích zařízeních. Provozovatelé ubytovacích zařízení tak platili účastníku řízení autorské odměny i v případě, kdy v pokoji nebyl reálně ubytován žádný host. Podle rozhodnutí Úřadu nelze požadavek platby autorské odměny i tehdy, kdy na pokoji ubytovacího zařízení prokazatelně nemohlo dojít k užití díla, tzn. když pokoj nebyl obsazen ubytovaným hostem a nebylo tak ze strany účastníka řízení za platbu autorských odměn poskytováno žádné protiplnění, považovat za přiměřenou obchodní podmínku, a tudíž nesplňuje podmínku proporcionality vzájemného smluvního plnění a protiplnění.

Účastník řízení v rozkladu vznesl řadu námitek od nepřezkoumatelnosti rozhodnutí, přes nesprávné zjištění skutkového stavu, neprokázání újmy a narušení hospodářské soutěže, neprokázání nepřiměřenosti smluvních podmínek a nepřiměřených cen až po námitky procesního charakteru a proti výpočtu pokuty. Předseda Úřadu všechny námitky podrobně vypořádal a neshledal, že by byly důvodné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…