ÚOHS: Zavádějící články o údajném ovlivňování úřadu

15.07.2020 12:50

Některá média v posledních dnech publikovala články, které zavádějícím způsobem informují o působení bývalého komunálního politika Jiřího Švachuly na Úřadě pro ochranu hospodářské soutěže.

ÚOHS: Zavádějící články o údajném ovlivňování úřadu
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Úřad opakovaně zdůrazňuje, že Jiří Švachula nikdy nebyl klíčovou osobou na ÚOHS, jak se jej média snaží prezentovat. V rámci struktury neměl žádné postavení, nebyl ani řádným zaměstnancem ÚOHS. Nebyl ani poradcem, jak se v některých textech objevilo, ale pouze řadovým členem rozkladové komise. Ta je kolektivním orgánem, jehož jednání se řídí pravidly správního řádu a povinnosti vyplývající ze správního řádu mají i jeho členové. Návrhy rozkladová komise přijímá prostřednictvím většinového hlasování, přičemž v rozkladové komisi je při plné účasti více než 10 členů. Jednotlivec tedy v rámci rozkladové komise může ovlivnit výsledek hlasování pouze vahou svého jediného hlasu. Rozkladové komise se zabývají pouze konkrétními správními řízeními a nemají žádný vliv na vlastní řízení Úřadu.

Články vzbuzují dojem, že média se ve svých textech záměrně snaží, například i označováním Jiřího Švachuly jako poradce, zveličovat jeho údajný vliv na vedení ÚOHS. Úřad požádal dotčená média o uvádění pravdivých skutečností a o omluvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…