ÚZSVM přijímá nové úkoly a zefektivnil svou práci

29.09.2014 16:00

Výrazné úspory nákladů na provoz, personální zeštíhlení a stabilizace, iniciování nových programů na využití práce vězňů a osob odsouzených k obecně prospěšným pracím se řadí mezi výsledky půlročního působení náměstka ministra financí Ondřeje Závodského na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který byl dočasně pověřen vést. Na dnešní tiskové konferenci konané za přítomnosti ministra financí Andreje Babiše v prostorách pražské centrály ÚZSVM představil nový generální ředitel ÚZSVM František Dittrich své plány na další zefektivnění práce této státní instituce.

ÚZSVM přijímá nové úkoly a zefektivnil svou práci
Foto: Archiv OZ
Popisek: Právník a bojovník s korupcí Ondřej Závodský

„ÚZSVM je důležitým článkem při ochraně majetkových a právních zájmů státu, a proto musí být dobře připravený a vedený,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš. Přivítal v nové funkci Františka Dittricha, který v čele úřadu stane 1. října.

„Na ÚZSVM jsem přicházel s pocitem, že některé své úkoly neplní optimálně. Přichystal jsem řadu změn s cílem rozhýbat jeho fungování, zefektivnit činnost a rozšířit náplň práce,“ uvedl náměstek Ondřej Závodský. Velký důraz kladl na úsporná opatření v oblasti provozních i investičních nákladů. Celková úspora dosáhne v roce 2014 částky přibližně 23 milionů korun, a to například díky vypovězení nevýhodných poradenských smluv uzavřených předchozím vedením úřadu, razantním snížením ročních výdajů za energie a paliva, snížením nákupů kancelářských potřeb a materiálů. Další desítky milionů se ušetří v souvislosti s připravovanou změnou organizační struktury.

Redukoval se rovněž počet zaměstnanců o 68 osob, snížil se i počet náměstků generálního ředitele ze tří na dva. Po plánované listopadové organizační změně odejde do konce letošního roku dalších 86 zaměstnanců.

Prioritou byla rovněž snaha prosadit do připravované novely zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky zásadu, aby se ÚZSVM v budoucnu stal jediným místem realizace nepotřebného nemovitého majetku státu. A současně spravoval veškeré administrativní budovy organizačních složek státu. Předložený návrh novely obsahuje možnost organizačních složek státu a státních organizací dohodnout se na přesunu administrativních budov, o jejichž nepotřebnosti rozhodly, na ÚZSVM, pokud to přispěje k hospodárnějšímu naložení s tímto majetkem.

Důležitým úkolem byla rovněž úplná naplněnost Centrálního registru administrativních budov (CRAB) detailními informacemi od příslušných organizačních složek státu. Tato hodnota stoupla mezi březnem a zářím letošního roku o 57 %, tj. z 2343 na 3681 budov.

Podařilo se také prosadit záměr na využití vězňů při odstraňování log z falešného značkového oblečení, které tak může být darováno humanitárním organizacím. První loga odpárali vězni na začátku září ve Věznici v Pardubicích. Novinkou je také snaha využít osob odsouzených k obecně prospěšným pracím při údržbě nemovitostí spravovaných ÚZSVM. 

Přilákat kvalitní odborníky do řad zaměstnanců má program stáží studentů posledních ročníků právnických škol na pracovištích ÚZSVM. První student z brněnské právnické fakulty absolvoval v létě stáž na regionálním pracovišti v Hradci Králové.

„Náměstek Závodský za svého vedení provedl několik základních opatření, které odstranily některé nejkřiklavější nedostatky v dosavadním fungování ÚZSVM. Při přebírání štafety řízení úřadu jsem si vědom skutečnosti, že mne čekají výrazně složitější a navenek i méně mediálně efektní úkoly,“ sdělil nastupující generální ředitel František Dittrich, jenž dosud působil jako ředitel Krajského pozemkového úřadu pro Královéhradecký kraj. Mezi tyto úkoly se řadí analýza vnitřních postupů úřadu s cílem jejich maximálního zjednodušení a zefektivnění, zavedení principu konkrétní odpovědnosti vedoucích pracovníků za svá rozhodnutí a zrušení některých stupňů řízení na územních pracovištích, dodal generální ředitel Dittrich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…