Účastníci evropského sympozia o vodě si vybrali k exkurzi Litovelské Pomoraví

20.07.2017 13:24

Přes sedmdesát z celkového počtu bezmála 500 členů evropského sympozia o vodě, které pořádala v Olomouci Česká limnologická společnost, si v rámci terénního programu sympozia zvolilo exkurzi do Litovelského Pomoraví.

Účastníci evropského sympozia o vodě si vybrali k exkurzi Litovelské Pomoraví
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Po úvodním setkání v Informačním středisku CHKO Litovelské Pomoraví na Šargouně, kde shlédli 3D film o chráněnné krajinné oblasti, se účastníci exkurze přesunuli k unikátnímu kenickému meandru poblíž obce Hynkov.

Přírodní rezervace Kenický reprezentuje učebnicovou ukázku vývoje meandrujícího a přirozeně se větvícího toku Moravy v Litovelském Pomoraví. Koryto řeky se v lokalitě kenického meandru od konce devadesátých let minulého století dynamicky vyvíjí. Postupně se výrazně rozšířilo a vytvořila se v něm největší akumulace říčního dřeva v rámci celé CHKO. V roce 2012 došlo k protržení tenké šíje meandru a vzniku mrtvého ramene, které je v současnosti protékané jen za vyšších průtoků.

Limnologové z nejrůznějších koutů světa (z Evropy, ale i např. z Austrálie) se během exkurze nenechali odradit náročným prostředím letního lužního lesa s komáry a kopřivami a ocenili jak půvab přírodního zákoutí meandru, tak i význam funkční říční krajiny pro ochranu před škodlivými účinky povodní či sucha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …