Úřad vlády: Členové Rady pro výzkum, vývoj a inovace uctili minutou ticha oběti ruské invaze

24.02.2023 20:14

V pátek 24. února 2023 se ve Strakově akademii konalo pravidelné zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), které předsedá ministryně Helena Langšádlová. Na program jednání byly zařazeny např. informace o přípravě návrhu státního rozpočtu na vědu a výzkum na období 2024+ nebo informace o začlenění ELI Beamlines do ELI ERIC. RVVI dále projednala mj. přistoupení k Dohodě o reformě hodnocení výzkumu (ARRA) a v rámci pravidelné obměny volila nové členy Odborných panelů provádějících hodnocení výsledků podle Metodiky 2017+.

Úřad vlády: Členové Rady pro výzkum, vývoj a inovace uctili minutou ticha oběti ruské invaze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

daritou s válkou trpící Ukrajinou upevňujeme naši bezpečnost a svobodu. Bez sounáležitosti a pomoci občanů, každého, kdo může přispět, bychom to nezvládli. Proto jsme se s členy Rady rozhodli do sbírky bez váhání připojit. Za společný postoj jsem velmi vděčná,“ sdělila k podpoře sbírky ministryně pro vědu, výzkum a inovace a předsedkyně RVVI Helena Langšádlová.

V první části zasedání si členové RVVI vyslechli informace předsedkyně RVVI o jednáních s jednotlivými poskytovateli podpory, které probíhají v rámci příprav Návrhu státního rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace na léta 2024+. Ministryně Langšádlová bude prosazovat na vládě navýšení rozpočtu na vědu a výzkum, stěžejně z důvodů přetrvávající vysoké inflace.

V další části jednání informovali zástupci Akademie věd ČR a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) o aktuální situaci začlenění vědeckého výzkumného centra ELI Beamlines do konsorcia ELI ERIC. Rada si vyžádala ze strany MŠMT informaci o predikci budoucích výdajů této mezinárodní infrastruktury včetně investic a nároků konsorcia vůči státnímu rozpočtu ČR do roku 2030, a dále požádala Akademii věd o pravidelné předkládání výsledků výzkumu ELI Beamlines.

V tradičním bodu jednání k Metodice 2017+ proběhly volby členů Odborných panelů. RVVI navrhla své předsedkyni jmenovat 11 nových členů Odborných panelů, a dále jmenovat doc. Jakuba Sirovátku, Dr.phil., předsedou Odborného panelu Humanities and the Arts.

Následně schválila RVVI přistoupení k Dohodě o reformě hodnocení výzkumu (ARRA), kterou připravily Evropská asociace univerzit (EUA), Evropská komise a organizace Science Europe v červenci 2022. Přistoupením k Dohodě RVVI zároveň vstupuje do Koalice pro reformu hodnocení výzkumu, jež je významným zdrojem informací pro další zkvalitnění hodnocení podle platné metodiky.

Vrchní ředitel sekce mezinárodních vztahů, EU a ES MŠMT dr. Václav Velčovský seznámil členy RVVI s aktuálním stavem Operačního programu Jan Amos Komenský a mj. je informoval o přípravě výzvy pro oblast společenských a humanitních věd. Ministryně Langšádlová bude prosazovat navýšení alokace ve výši 1,5 mld. Kč právě na podporu společenských a humanitních oborů.

Předseda Technologické agentury ČR prof. Petr Konvalinka představil Radě další postup v programu Národní centra kompetence.

Členové RVVI také projednali materiál Analýza administrativní zátěže v oblasti výzkumu, vývoje a inovací, který pro Svaz průmyslu a dopravy ČR zpracovala společnost Ernst & Young. Obsahem analýzy jsou doporučení na zjednodušení procesů při poskytování účelové podpory. Radní navrhli materiál projednat s poskytovateli účelové podpory a podněty z Analýzy zapracovat do přípravy nového zákona o výzkumu, vývoji, inovacích a transferu znalostí.

V závěru jednání se RVVI se seznámila s Příručkou k použití definice malých a středních podniků, která slouží jako obecné vodítko pro žadatele a příjemce v Operačním programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj podepsal smlouvu s Českými drahami na provoz jednotek Moravia

22:08 Jihomoravský kraj podepsal smlouvu s Českými drahami na provoz jednotek Moravia

Dopravce bude zajišťovat provoz příštích deset let, od prosince 2024 do prosince 2034. O provozovate…