Ústecký kraj: Terezínská tryzna připomněla oběti nacistické perzekuce

16.05.2022 21:01 | Tisková zpráva

V neděli 15. května proběhla na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně tradiční Terezínská tryzna. Vzpomínkovou akci organizoval Památník Terezín ve spolupráci s Ústeckým krajem, městem Terezín, Federací židovských obcí v ČR a Terezínskou iniciativou. Záštitu nad konáním Terezínské tryzny 2022 převzal ministr kultury Martin Baxa.

Ústecký kraj: Terezínská tryzna připomněla oběti nacistické perzekuce
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Každoroční tradiční pietní shromáždění a vzpomínková slavnost, která se koná v Terezíně k uctění památky obětí zdejší nacistické perzekuce během druhé světové války, byla zahájena v 10 hodin kladením věnců a kytic. Státní hymna zazněla v podání pěvkyně Jany Červinkové, po které přivítal všechny zúčastněné ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek.

Hlavní projev pronesl předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil, v němž vzpomněl nejen na oběti druhé světové války, ale i oběti ruské agrese na Ukrajině. Terezín označil za symbol hrůz nacistické perzekuce a místo, které má varovat, aby se historie neopakovala. „Nacházíme se v místě, doufám, že bývalého zla, ponížení a nenávisti, v místě, které se stalo svým válečným příběhem symbolem a mementem. Také se ale nacházíme v místě, které dnes varuje, připomíná a vyzývá,“ uvedl Miloš Vystrčil.

Za pamětníky, kteří věznění v Terezíně přežili, promluvila Hana Sternlichtová. Modlitbu za mrtvé přednesli vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon a generální vikář litoměřický Martin Davídek. Program tryzny pak byl zakončen hudebním vystoupením dívčího pěveckého sboru Modrásci z Litoměřic.

Památce zesnulým se přišli poklonit také hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller a radní Ústeckého kraje pro oblast majetku a investic Tomáš Rieger.

Terezínské tryzně předcházela pieta na bývalém popravišti v Malé pevnosti, kde se na sklonku války 2. května 1945 konala poslední a zároveň největší poprava. Popravených 51 mladých lidí symbolicky svou přítomností připomnělo 51 studentů z gymnázia v Uherském Hradišti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…