V Temelíně začali zavážet palivo do reaktoru

06.07.2017 9:04

Včera v 16:18 hodin začali temelínští technici zavážet palivo do reaktoru druhého bloku. Manipulace s palivem jsou plánovány do konce týdne. Ukončení odstávky aktuálně vychází na polovinu srpna.

V Temelíně začali zavážet palivo do reaktoru
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Zhruba pět kilometrů ujede zavážecí stroj mezi bazénem skladování paliva a vedlejším reaktorem. Zavezení jednoho souboru trvá přibližně půl hodiny a vše se děje pod vodou pomocí dálkově ovládaného stroje. Za 17 let provozu jde o standardní manipulaci, přesto k ní energetici přistupují velmi zodpovědně. „Maximální rychlost zavážecího stroje je 30 centimetrů za vteřinu a dopředu jsou naprogramovány souřadnice, podle kterých je každý palivový soubor zavážen,“ poznamenal mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Celkem z bazénu do reaktoru energetici přesunou 163 palivových souborů. Veškeré manipulace jsou prostřednictvím kamer přenášeny do Vídně do sídla Mezinárodní agentury pro atomovou energii. „Jaderné palivo je citlivý materiál a nepřetržité monitorování výměny nebo skladování je součástí bezpečnostních kontrol ze strany mezinárodních organizací,“ doplnil Sviták.

Zavezení paliva do reaktoru plánují energetici ukončit v závěru týdne. Vedle toho probíhá zpětná montáž turbíny. Jsou hotovy kontroly bezpečnostních systémů. Druhý blok je plánovaně odstaven od 17. května. Ukončení odstávky aktuálně vychází na polovinu srpna.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2016 vyrobila 12,1 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4 roky, českým domácnostem by stačila na deset měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…