V prostorách stanice metra Muzeum poznáte nejcennější předměty ze sbírek Národního muzea

05.08.2015 13:01

Od včerejška naleznou obyvatelé i návštěvníci Prahy ve vstupním vestibulu stanice metra Muzeum celkem 13 výstavních vitrín, ve kterých Národní muzeum představuje své objekty, výstavy a další zajímavosti.

V prostorách stanice metra Muzeum poznáte nejcennější předměty ze sbírek Národního muzea
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Především se však v jednotlivých vitrínách seznámí s desítkou nejvzácnějších předmětů ze sbírek Národního muzea, mezi které nepochybně patří hlava Kelta ze Mšeckých Žehrovic, kostra plejtváka myšoka nebo vzácný Jenský kodex. Příběhy jednotlivých exponátů návštěvníci poznají nejen prostřednictvím výstavních panelů umístěných v prostorách pražského metra, ale také díky novému seriálu o TOP předmětech na zpravodajském portálu Národního muzea Muzeum 3000.

Kolik sbírkových předmětů vlastní Národní muzeum? Kolik předmětů ročně odborně ošetří a kolik výstav ročně uspořádá? Právě tyto zajímavosti zjistí návštěvníci v jedné z vitrín ve stanici pražského metra Muzeum. Dále se jim prostřednictvím obrazovek v krátké videosekvenci představí jednotlivé objekty Národního muzea, jejich expozice a současné výstavy, projekty či věrnostní programy.

Ve zbývajících vitrínách se návštěvníci seznámí s deseti nejvzácnějšími sbírkovými předměty Národního muzea, které podrobněji poznají především prostřednictvím seriálu na zpravodajském portálu Národního muzea Muzeum 3000, kde budou postupně jeden po druhém podrobněji představeny.
Mezi deset TOP předmětů Národního muzea se řadí:

  • Jenský kodex
  • Odlitek mozkovny neandrtálce
  • Hlava Kelta
  • Mozartův klavír
  • Horoskop Albrechta z Valdštejna
  • Soška posvátného Ibise
  • Skulptura bódhisattvy soucitu
  • Symfonie č. 9 e moll, op. 95 "Z Nového světa "
  • Kostra velryby
  • Oblek prezidenta T. G. Masaryka

Exponáty tak ukazují, že se Národní muzeum stará o nejrůznější typy sbírkových fondů, ať už se jedná o předměty z oblasti přírodovědecké, historické, hudební, mimoevropské etnologie nebo z bohatých knižních fondů.

První díl ze seriálu o TOP předmětech naleznete na zpravodajském portálu Muzeum 3000

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…