VZP poprvé zveřejňuje tabulku nejnákladnějších pacientů

27.05.2013 10:15

Bezmála 54 milionů korun zaplatí VZP ročně za péči o svého nejdražšího klienta. Pro mnohé bude možná překvapením, že nejčastější diagnózou v přehledu dvaceti nejdražších pojištěnců VZP nejsou například diagnózy spojené s léčbou nádorů. Na seznamu, který VZP zveřejňuje vůbec poprvé, převažují poruchy metabolismu a poruchy srážlivosti krve.

VZP poprvé zveřejňuje tabulku nejnákladnějších pacientů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Dvacet pacientů, za které VZP vydá ročně nejvíce peněz, přijde dohromady na více než 281 miliónů. Je mezi nimi 15 mužů a 5 žen. Pocházejí z celé České republiky, od Klatov po Bruntál, od Děčína po Břeclav. Jen jeden z nich je z Prahy. Nejstarším klientem v tabulce dvaceti nejdražších je 66letý senior z Havlíčkova Brodu, nejmladším 14letý chlapec z Tachova.

Největší podíl na vysokých nákladech za léčbu má u všech dvaceti uvedených klientů VZP cena léčiv, která potřebují. Například u nejdražšího pacienta se na celkových 53 milionech korun podílí jeden konkrétní lék částkou 48,5 milionu Kč. Podobně je tomu i u dalších.

Uvedená data zveřejňuje VZP z více důvodů. Jedním z nich je samozřejmě snaha o to, aby veřejnost byla informována o nákladnosti zdravotní péče. Dalším je ale i potřeba vyvrátit dezinformace, že se pojišťovna zbavuje drahých pacientů či že se všemožně snaží poskytovat jim jen tu nejlevnější léčbu bez ohledu na kvalitu.

Právě proto, aby VZP měla i na péči o klienty, kteří stojí ročně miliony či desítky milionů, snaží se všemožně ušetřit tam, kde by byly vysoké výdaje zbytečné. Jako příklad mohou posloužit například pozitivní listy léků. S jejich pomocí se VZP snaží vést lékaře k předepisování ekonomicky nejméně náročných přípravků, které ovšem kvalitou splňují veškeré vysoké požadavky na léčiva kladená. Další příkladem úspor je dohoda VZP s mnichovským protonovým centrem, že bude klientům VZP poskytovat protonovou terapii za výrazně nižší ceny, než které požaduje Protonové centrum v Praze.

Příkladů by mohlo být pochopitelně víc. Při veškeré snaze o úspory musí být ovšem vždy zaručena prvotřídní kvalita péče. Podstatné je, že všechny takto ušetřené peníze se vrátí do systému veřejného zdravotního pojištění a díky nim může dostat kvalitní a leckdy i hodně drahou péči více klientů VZP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…