VZP rozhýbala české školáky. Zájem o příspěvky na pohyb stoupl o 40 %

23.08.2016 15:23

Před rokem začala VZP nabízet svým dětským klientům kromě řady dosavadních benefitů nově i příspěvek 500 korun na sportovní a pohybové kroužky působící při školách pod záštitou Asociace školních sportovních klubů. Teď, o rok později, se ukázalo, že zájem klientů VZP o příspěvky na dětské pohybové aktivity stoupl o 40 %. O tolik přibylo dětí, které peníze na pohyb čerpají, a stejně tak vzrostla i částka, kterou jim pojišťovna na pohybové aktivity přidala. Zatímco loni to za prvních šest měsíců roku bylo 19,6 milionu, letos za stejné období jde už o téměř 27,5 milionu korun.

VZP rozhýbala české školáky. Zájem o příspěvky na pohyb stoupl o 40 %
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Nedostatek pohybu a s ním související nadváha či obezita jsou spojeny s mnoha zdravotními problémy. Už v dětském věku se mohou projevit nemoci srdce a cév, metabolické či endokrinní komplikace, zažívací, ortopedické či dermatologické těžkosti.

VZP se proto dlouhodobě snaží své klienty rozhýbat. Děti tak mohou na podporu pohybu získat příspěvek až 1 000 korun – jednu pětistovku v rámci již zmíněného projektu s Asociací školních sportovních klubů a druhou naopak na pravidelné pohybové aktivity organizované mimo školu (např. sportovními kluby a spolky v rámci České unie sportu, národních sportovních svazů, organizacemi jako je Sokol, Orel, Slavoj a další).

Kolik dětských klientů čerpalo příspěvky na pohyb a jaké částky jim VZP vyplatila

Jak je z uvedených dat zřejmé, zájem o příspěvky na pohybové aktivity stoupl nejvíce u klientů v Praze (nárůst o 68,72 %), v Plzeňském kraji (57,40 %) a v Libereckém kraji (53,38 %). Naopak nejméně se nárůst projevil v olomouckém regionu (17,54 %).

Myslet na pohybové aktivity svých potomků by rodiče měli přinejmenším od nástupu do základní školy. Už v mateřské školce je sice dítě prvně nuceno delší čas sedět. V tomto věku je však ještě většinou samo od sebe dostatečně aktivní a sezení dokáže vykompenzovat dostatečným pohybem. S příchodem na základní školu se ale tento trend postupně vytrácí a dítě s krátkými přestávkami prosedí větší část dne, aniž by vykonalo jakoukoli náročnější fyzickou činnost. Rodiče by proto měli v ideálním případě zorganizovat dítěti tolik pohybu, aby se vyhnulo problémům spojeným nadváhou či obezitou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…