Vojenské vrtulníky pomáhají hasit požáry

10.08.2015 16:02

Osádky vojenských víceúčelových vrtulníků W-3A Sokol ze základny dopravního letectva v Praze Kbelích se v těchto dnech opakovaně zapojují do hašení nově vznikajících požárů. Jen v posledních dvou dnech vojenští letci vzlétli celkem třináctkrát.

Vojenské vrtulníky pomáhají hasit požáry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled okénkem z transportní části vrtulníku

Zúročuje se tak dlouhodobá spolupráce a společná příprava a výcvik armády s hasiči a dalšími složkami Integrovaného záchranného systému. Vrtulníky Sokol přitom armáda úspěšně nasazuje k podpoře zasahujících záchranářů či hasičů nejčastěji. I proto s nimi armáda počítá i v budoucnosti.  

V pátek 7. srpna vojenský vrtulník Sokol na výzvu operačního střediska Hasičského záchranného sboru podporoval zasahující jednotky u Dobříva na Rokycansku, kde hoří les. Hasiči proto vyhlásili třetí stupeň poplachu a povolali i vojenský vrtulník.

„Pružně reagujeme za výzvy hasičského operačního střediska. Jde přitom hlavně o čas. Vrtulník Sokol se speciálním podvěsným vakem s více než 1100 litry vody se osvědčuje zejména na těžko přístupných místech a při hašení ohnisek požáru v lesním porostu,“ uvádí velitel základny dopravního letectva plukovník David Klement. 

Úspěšný zásah vojenští letci zaznamenali i ve středu 5. srpna u Zdic na Berounsku, kde se vlivem extrémně vysokých teplot a špatných klimatických podmínek rozšířil požár na ploše až osmi hektarů: „Během necelých dvou hodin shodil vrtulník na dvacet tisíc litrů vody, načerpaných ze zhruba dva kilometry vzdáleného rybníka. Byl to náročný terén s dvousetmetrovým převýšením. Pole z jedné strany lemované lesem, z druhé strany obydlenou zástavbou. K tomu silný vítr, který hnal oheň směrem k obydlím,“ přibližuje odpovědnou práci osádky zasahujícího vrtulníku podplukovník Petr Smik, velitel kbelské vrtulníkové letky.

„Spolupráce s hasiči je v posledních dnech opravdu intenzivní a bude pokračovat tak dlouho, jak bude potřebné. Osádky proto zůstávají v pohotovosti,“ uzavírá plukovník David Klement.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…