Vzdělávací a popularizační akce naučné stezky „Věda na polích a ve stájích“ se konala již pošesté, a to s podtitulem Příběh potraviny

07.07.2016 15:10

V červnu v Uhříněvsi Netlukách pořádal Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. se šlechtitelskou stanicí Selgen,a.s. ve Stupici a Českou zemědělskou univerzitou v Praze naučnou stezku „Věda na polích a ve stájích“ s podtitulem PŘÍBĚH POTRAVIN.

Vzdělávací a popularizační akce naučné stezky „Věda na polích a ve stájích“ se konala již pošesté, a to s podtitulem Příběh potraviny
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

DEN PRVNÍ 
Pátek, 10. června 2016 byl program naučné stezky připraven pro žáky I. stupně základních škol. O průvodcovanou naučnou stezku byl velký zájem jak ze strany učitelů, tak ředitelů základních škol. Odborného výkladu našich průvodců na FARMĚ a POLÍČKÁCH se zúčastnilo 402 žáků z deseti základních škol z okolí (ZŠ Říčany, ZŠ Zeleneč, ZŠ Bří Jandusů Uhříněves, ZŠ Kolodějě, ZŠ Senohraby, ZŠ Sdružení Praha 4, ZŠ U Obory Uhříněves, ZŠ Škvorec, ale i předškolní děti z mateřské školky Gagarinova ze Smíchova). Děti poznaly realitu faremního provozu – chovu skotu a prasat. Letošní ročník byl tematicky zaměřen na chov prasat, děti obdržely pracovní list „Příběh prasete na naší farmě“. Průvodci z České zemědělské univerzity seznamovali děti se zpracováním kravského mléka, na políčkách mohly vidět, jak ve skutečnosti vypadají hlavní zemědělské plodiny. 
 
DEN DRUHÝ 
V sobotu, 11. června 2016 byl program připraven pro širokou veřejnost. Naučná stezka měla 6 stanovišť, na každém stanovišti byli připraveni odborní pracovníci - zaměstnanci, kteří zodpovídali všetečné dotazy nejen dětí, ale i rodičů. Děti na jednotlivých stanovištích vyplňovaly jednoduchý test – křížovku, za správně vyplněnou křížovku byla v cíli naučné stezky odměna. 
 
Na „Políčkách“ mohly děti vidět, jak ve skutečnosti vypadají hlavní zemědělské plodiny, opět byl pro ně připraven zábavný program. V koutku s léčivými rostlinami bylo možno seznámit se nejen s jednotlivými druhy léčivek, ale také ochutnat z nich připravené čaje. Průvodci šlechtitelské stanice Selgen připravili pro děti ukázku pečení chleba, děti měly možnost umlít si ovesné vločky. 
 
Na stanovišti „Dvorek u Melčů“ se děti pomazlily s králíčky, nakrmily a pohladily si ovečky. Na „Malé farmě“ byla k vidění plemena skotu, ovcí, koz, prasat, králíků a drůbeže zařazených do Národního programu konzervace a využití genetických zdrojů zvířat (přeštické černostrakaté prase, česká kropenka, česká husa, česká straka a další). Účastníci se také seznámili s chovem brojlerového králíka. 
 
Na stanovišti „Věda pro prase a termosvět zvířat“ bylo možno spatřit svět okem termokamery, děti si prozkoumaly porodní kotce pro prasnici, průvodci seznámili účastníky s faremním, ale i pastevních chovem prasat. O využití teplokrevných a chladnokrevných koní se děti dozvěděly na stanovišti „Kůň jako koníček“, kde se mohly na koních i povozit. V nedalekém Podlesku byl k vidění faremní chov jelenovitých - jelen evropský a jelena milu. 
V rámci doprovodného programu si děti mohly namalovat své vajíčko, vybarvit omalovánky, vyrobit si svou „hravou kostku“, vystřihnout si ovečku, prasátko nebo vymalovat včeličku. 
 
Druhého dne připraveného pro širokou veřejnost, se zúčastnilo 816 školních a předškolních dětí v doprovodu rodičů, babiček, dědečků, navštívily nás i maminky s kočárky, tedy více než 2122 účastníků - spotřebitelů zemědělských produktů. 
 
Děti i dospělí byli velmi mile překvapeni rozsahem, pestrostí a kvalitou připraveného programu a z odměn měli upřímnou radost. Věříme, že se k nám budou vracet i na další ročník a získanými znalostmi přispějí v budoucnu k naší společné snaze – podpoře domácí zemědělské a potravinářské výroby.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…