ZP MV ČR: Změnu zdravotní pojišťovny zvažte, nedejte na sliby stokorunových bonusů

25.05.2015 15:47

Zdravotní pojišťovna vám platí vaše zdraví. Jejím základním posláním je, aby zajistila, že budete vždy ošetřeni tak jak máte, zda se dostanete i k nákladné a moderní zdravotní péči. Důležité tedy je, jak hospodaří a zda má na včasnou úhradu lékařům, nikoliv, kolik stokorun vám přidá na bonusech.

ZP MV ČR: Změnu zdravotní pojišťovny zvažte, nedejte na sliby stokorunových bonusů
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

Toto mějte na paměti, až vás zase bude někdo lákat k přestupu k jiné zdravotní pojišťovně. Blíží se totiž 30. červen - termín, do kdy můžeme svoji zdravotní pojišťovnu změnit, abychom byli nově pojištěni od ledna příštího roku. „Důležité je si předem zjistit, zda má nová zdravotní pojišťovna uzavřené smlouvy s vašimi lékaři, tedy hlavně s praktickým lékařem, pediatrem, gynekologem a stomatologem. Jestliže ne, budete se změnou pojišťovny nuceni hledat i nového lékaře. Ten váš vás totiž ošetří už jen v akutních případech,“ upozorňuje Hana Kadečková, tisková mluvčí největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR). Bonusy, které pojišťovny nabízí, by měly být zvažovány až na druhém místě. Co by mělo zájemce o přestup k jiné zdravotní pojišťovně ještě zajímat je, zda konkrétní pojišťovna nemá problémy s placením péče lékařům. Nejlepší je tedy informovat se u svého ošetřujícího lékaře.

„Také možnost rychlého, ale uvážlivého přestupu bez toho, že by vás někdo chytal na ulici i bez zbytečných návštěv poboček pojišťovny je velkým plusem. Například ZP MV ČR umožňuje zájemcům přihlásit se k ní prostřednictvím online přihlášky,“ dodává Kadečková.

Občané mají právo vybrat si jakoukoli se sedmi zdravotních pojišťoven, působících v ČR. Žádná nesmí nikoho odmítnout pojistit a žádná není určena jen pro vybraný okruh pojištěnců. Zdravotní pojišťovny jsou otevřeny všem. Pokud se vám narodí miminko, to musíte podle zákona pojistit u zdravotní pojišťovny, u které je pojištěna jeho matka.

Podle zákona můžeme změnit zdravotní pojišťovnu jednou za rok, vždy k 1. lednu následujícího kalendářního roku, ale přihlásit se musíme nejpozději půl roku předem, tedy do 30. června. Poslanci sice projednávají novelu zákona, podle které bychom se mohli přehlašovat k zdravotní pojišťovně dvakrát za rok – k lednu a k pololetí - ale ta ještě nebyla schválena.

Mějte na paměti

• Změnit zdravotní pojišťovnu můžete jednou za rok, vždy k 1. lednu následujícího kalendářního roku.

• Přihlásit se musíte nejpozději půl roku předem, tedy nejpozději k 30. červnu. Např. abyste se stali novým pojištěncem od ledna 2016, musíte se přehlásit nejpozději k 30. červnu 2015.

• Máte právo vybrat si jakoukoli se sedmi zdravotních pojišťoven, působících v ČR. Žádná nesmí nikoho odmítnout pojistit a žádná není určena jen pro vybraný okruh pojištěnců. Zdravotní pojišťovny jsou otevřeny všem.

• Máte svobodnou volbu lékaře, ale jen toho, který má smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou a změnou může být tento váš nárok ohrožen.

• Změnu zdravotní pojišťovny si vždy promyslete v klidu, doma s rodinou, zeptejte se svého lékaře a teprve pak se rozhodujte. Například ti, kdo chtějí přejít k ZP 211, tak mohou učinit online.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…