Zoo Zlín: Austrálie je u nás plná klokanů

06.06.2020 10:31

Zlín - Zlínská zoo se může pochlubit dalším chovatelským úspěchem. Skupina 19 klokanů rudokrkých se významně rozrostla. V současné době zde návštěvníci uvidí 10 mláďat. Devět má typické tmavohnědé zbarvení, 1 mládě je sněhobílé. Právě klokaními albíny je zlínská zoo mezi návštěvníky proslulá. Malí klokani se narodili na začátku letošního roku, nyní už postupně opouštějí bezpečí mámina vaku. Počet 10 mláďat však zdaleka nemusí být konečný. Některá mláďata jsou stále velmi malá a zůstávají schovaná v mámině vaku.

Zoo Zlín: Austrálie je u nás plná klokanů
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Zlín.

Klokan rudokrký patří ke středně velkým klokanům. V dospělosti měří kolem 90 cm a váží necelých 30 kg. Je dosti otužilý a snáší nízké teploty díky husté srsti na celém těle i na ocase. Své jméno dostal podle narudlého zabarvení na plecích a na krku. Jeho původní domovinou je Tasmánie a jihovýchodní Austrálie. V Anglii však v roce 1940 unikla skupina těchto klokanů do volné přírody, kde na dvou místech žije dosud.

Klokani žijí většinou v  malých rodinných skupinkách, které však nemají žádného vůdce. Potravu tvoří výlučně traviny a byliny. Březost u klokanů trvá pouhých 30 až 40 dnů. Mládě klokanů je při narození velmi maličké, slepé a holé. Váží méně než jeden gram, měří 3 cm a podobá se spíše zárodku než narozenému mláděti. Jeho vlastní vývoj probíhá až v matčině vaku, kam se co nejrychleji po narození vyšplhá po matčině srsti. Ve vaku zůstane po dobu 6 měsíců, zhruba od čtvrtého měsíce vyráží na první výpravy do okolí. Několik měsíců po narození začíná malý klokan žrát trávu a listí, mateřské mléko však saje až do stáří 18 měsíců. I když jsou mláďata po deseti měsících již samostatná, často využívají vak jako spolehlivý úkryt před nebezpečím. Do otevřené kapsy skáčou vždy po hlavě, uvnitř provedou kotoul a v konečné pozici jim hlava vykukuje ven. Samice má kolem vaku speciální kruhový sval, který dokáže pevně stáhnout. Mládě tak ani rychlých skocích nevypadne.

Současnou chovnou skupinu klokanů rudokrkých jsme získali v srpnu 2004 z anglické Zoo Woburn. První mláďata přišla na svět v roce 2005, k našemu velkému překvapení se narodili i albínci. Od tohoto roku se u nás, včetně těch letošních, narodilo 213 klokanů, 20 z nich byli albíni. Stejně jako předchozí ani všechna letošní mláďata ve zlínské zoo natrvalo nezůstanou. V rámci spolupráce s ostatními zoologickými zahradami najdou nový domov v některé evropské nebo světové zoo.

Klokany rudokrké mohou návštěvníci z bezprostřední blízkosti obdivovat v průchozí australské expozici. Zlínská zoo je jedinou českou zoo, ve které mohou návštěvníci zavítat přímo mezi klokany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …