dTest: Může být ohřívané jídlo zdravé?

25.04.2018 21:17

Ohřívat nebo neohřívat? Je jedno, zda se jedná o doma uvařené, koupené předpřipravené nebo hotové pokrmy či o polotovary – stačí dodržet pár pravidel a zůstanou stejně chutné, nepřijdou o výživové vlastnosti a neuškodí vašemu zdraví. Zajímavé informace nabízí Slovinský svaz spotřebitelů.

dTest: Může být ohřívané jídlo zdravé?
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Vaříme-li koupené částečně připravené jídlo, řídíme se návodem a nachystáme si jej těsně před konzumací. Co však se zbytkem domácího pokrmu, který nechceme vyhodit?

Potenciální nebezpečí v sobě skrývají maso a ryby, vejce, mléko a výrobky z nich, protože mohou obsahovat patogenní organizmy. Těm se nejlépe daří při teplotách mezi 5 a 63 °C. Proto se doporučuje tyto potraviny zahřívat na 70 °C a více, aby došlo k pasterizaci. Drůbež připravujte při minimálně 85 °C, zbytky masa a ryby při nejméně 75 °C. Mléko se pasterizuje 20 minut při 63 °C nebo 15 vteřin při 72 °C. Potraviny s obsahem škrobu (brambory, těstoviny, luštěniny, kořenová zelenina) upravujeme při 85-100 °C. Po uvaření jídla jej lze přihřívat na zhruba 65 °C po dobu dvou hodin, ale pak je nutné rychle zchladit a uložit do lednice, zpracovat nebo vyhodit.

Čerstvě připravený pokrm může zpravidla chladnout při pokojové teplotě nejdéle dvě hodiny. Pak se musí buď ohřát a sníst, nebo rychle zchladit a uchovat v čisté nádobě v lednici při 5 °C. Za těchto podmínek vydrží až tři dny.

Výživové hodnoty při ohřívání částečně mizí. Vyplývá to z dvacetiletého výzkumu amerického ministerstva zemědělství. O kolik klesnou, záleží na způsobu přípravy a na teplotě.

  • Nejzávislejší na teplotě a době tepelné úpravy jsou vitaminy rozpustné ve vodě – C, B1 a B2. Vaření je ničí až z 25 % (brambory při vaření ztrácejí až 75 % vitaminu C). O dalších 10-15 % těchto vitaminů přijdete při následném ohřívání jídla.

  • Ztráta jiných vitaminů je za stejných podmínek o něco nižší, okolo 15 %.

  • Minerály odolávají vyšším teplotám lépe. Jejich obsah se snižuje zhruba o 15 %, zejména při úpravě v páře nebo ve vodě, která se pak sleje a vyhodí.

  • Studie nezaznamenala ztrátu sacharidů, tuků ani proteinů.

Téměř vše tedy lze ohřát, je však třeba dbát na přiměřenou, ne příliš vysokou teplotu a omezit čas ohřívání. Držte se několika pravidel:

  • Polévky a jídla ohřívejte jen do bodu varu.

  • Ostatní pokrmy si uchovávají živiny do 73 °C a pěti minut ohřevu, proto dobu zbytečně neprodlužujte

  • Je vědecky dokázáno, že nejlépe uchová vlastnosti jídla mikrovlnka a ohřev v páře. Hned za ně se řadí trouba předehřátá na 120 °C a pak ztlumená na 100 °C, když je v ní pokrm v přikryté nádobě na 20 minut.

Ohřívání jídla brání jeho plýtvání a umožňuje nám vychutnat si více to, co máme rádi. Jen musíme vědět, jak si počínat nejlépe.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…