Na Krymu se střílelo. Ruští ozbrojenci vyhnali misi OBSE

08.03.2014 19:00

Zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se v sobotu potřetí pokoušeli dostat na Krym. Ozbrojenci jim to však podle agentury AP nedovolili, zahnali je prý varovnými výstřely.

Na Krymu se střílelo. Ruští ozbrojenci vyhnali misi OBSE
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

„Vojenští pozorovatelé ze zemí OBSE se vrátili do Chersonu, aby naplánovali další kroky poté, co jim byl dnes odepřen vstup na Krym v Armjansku," stojí v tiskovém prohlášení OBSE. Padesát členů její mise prý bylo nuceno se vrátit.

Neozbrojená mise, v níž jsou i dva Češi, má na monitorování situace na Krymu týden – mandát inspektorům vyprší v úterý. Podle ozbrojenců na umělém hraničním přechodu mezi Krymem a ukrajinskou pevninou ale nejsou žádní zahraniční vojenští pozorovatelé oprávněni, aby na poloostrov vstoupili. OBSE byla pozvána kyjevskou vládou, a tak s ní krymské autonomní úřady nespolupracují.

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek obvinilo OBSE, že porušila vlastní pravidla o rozhodování konsenzem. Misi prý totiž vyslala „bez přihlédnutí k názoru a doporučení ruské strany a bez vyčkání na oficiální pozvání od krymských úřadů". Podle organizace ale krymský režim nemá právo rozhodovat, partnerem OBSE je výhradně vláda v Kyjevě.

Tým inspektorů se o vjezd na Krym pokouší od čtvrtka, ani jeden pokus zatím nebyl úspěšný. Vždy se zatím museli vrátit s nepořízenou do Chersonu, 100 kilometrů od Krymu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…