Na Krymu se střílelo. Ruští ozbrojenci vyhnali misi OBSE

08.03.2014 19:00

Zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se v sobotu potřetí pokoušeli dostat na Krym. Ozbrojenci jim to však podle agentury AP nedovolili, zahnali je prý varovnými výstřely.

Na Krymu se střílelo. Ruští ozbrojenci vyhnali misi OBSE
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

„Vojenští pozorovatelé ze zemí OBSE se vrátili do Chersonu, aby naplánovali další kroky poté, co jim byl dnes odepřen vstup na Krym v Armjansku," stojí v tiskovém prohlášení OBSE. Padesát členů její mise prý bylo nuceno se vrátit.

Neozbrojená mise, v níž jsou i dva Češi, má na monitorování situace na Krymu týden – mandát inspektorům vyprší v úterý. Podle ozbrojenců na umělém hraničním přechodu mezi Krymem a ukrajinskou pevninou ale nejsou žádní zahraniční vojenští pozorovatelé oprávněni, aby na poloostrov vstoupili. OBSE byla pozvána kyjevskou vládou, a tak s ní krymské autonomní úřady nespolupracují.

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek obvinilo OBSE, že porušila vlastní pravidla o rozhodování konsenzem. Misi prý totiž vyslala „bez přihlédnutí k názoru a doporučení ruské strany a bez vyčkání na oficiální pozvání od krymských úřadů". Podle organizace ale krymský režim nemá právo rozhodovat, partnerem OBSE je výhradně vláda v Kyjevě.

Tým inspektorů se o vjezd na Krym pokouší od čtvrtka, ani jeden pokus zatím nebyl úspěšný. Vždy se zatím museli vrátit s nepořízenou do Chersonu, 100 kilometrů od Krymu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…