Opevňování, minová pole, ultimáta. Situace na Krymu se přiostřuje

09.03.2014 15:44

Proruské jednotky podle zpráv ukrajinských pohraničníků uzavírají Perekopskou šíji, spojující Krym s pevninou. Ukrajinské sdělovací prostředky dnes ráno uvedly, že ruští vojáci postoupili až do obce Čonhar ležící na druhé přístupové komunikaci. V okolí obou cest prý ruští vojáci pokládají miny a vztyčují hraniční sloupy. Na západě poloostrova krymská domobrana uložila ultimátum raketovému pluku v Jevpatoriji, aby do 19:00 složil zbraně. Domobranci v opačném případě hrozí útokem na posádku.

Opevňování, minová pole, ultimáta. Situace na Krymu se přiostřuje
Foto: red
Popisek: Rusko

Podle leteckých snímků prý na Perekopské šíji probíhají rozsáhlé opevňovací práce. Ozbrojenci podél dopravních spojnic zřídili řadu strážních bodů. Minová pole jsou podle zpráv z místa pokládána u obce Čonhar severně od správní hranice autonomní republiky Krym a podél velké přehrady u města Rjumšyne. Informoval o tom Český rozhlas.

V Čonharu v Chersonské oblasti podle zpravodajského portálu Ukranews neoznačení ozbrojenci hloubí jámy pro vztyčení hraničních sloupů. Další jednotky prý pronikly na Arbatskou kosu, vybíhající z východu Krymského poloostrova na sever k pevnině.

Další vojáci v Simferopolu

Místopředseda krymské vlády Rustam Těmirgalijev uvedl, že se kabinet připravuje na přerušení železničního spojení s pevninou. Místní úřady počítají s tím, že dodávky ruského zboží nebudou moci na poloostrov směřovat přes Ukrajinu a k jejich přepravě bude využita trajektová přeprava přes Kerčský průliv, uvedl server Českého rozhlasu. Most, který by mohl Krym spojit s ruským krasnodarským pobřežím, nebude podle odborníků vybudován dříve než za tři roky.

Do Simferopolu, hlavního města poloostrova, dorazila v noci na dnešek podle zpravodajství deníku Ukrajinskaja pravda další kolona ruské vojenské techniky. Asi devět desítek nákladních automobilů s vojáky přibylo do Simferopolu z ruské vojskové střelnice na východokrymském mysu Čauda. V koloně jsou dále cisterny s pohonnými hmotami, sanitní vozy a tahače s polními kuchyněmi. Vozy jsou neoznačené, avšak na doprovodných vozidlech jsou podle ukrajinských médií k vidění číslice 99, což je kód pro ruské hlavní město Moskvu. Čaudský mys podle ukrajinského ministerstva obrany obsadila ruská armáda výsadkem z přístavu Tamaň v ruském Krasnodarském kraji sousedícím s Krymem. Vozy ruských parašutistů jsou označeny kódem 95 příslušným pro Čečensko, píše dále server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…