Putin varovně promluvil o Novém světovém řádu. Odborník ví důvody

02.08.2013 20:30

Ruský prezident Vladimír Putin na mnichovské konferenci o bezpečnosti ve svém projevu oznámil, že Spojené státy americké usilují o monopolární světovládu. A vysvětlil kroky, jak se tomu bránit. Není to poprvé, co se z Ruska takto otevřeně ozývají podobné hlasy, podle politologa Zdeňka Zbořila je to prý proto, že obě země hledají novou ideologii své zahraniční politiky.

Putin varovně promluvil o Novém světovém řádu. Odborník ví důvody
Foto: hns
Popisek: New world order, ilustrační koláž

Vladimír Putin poukázal mimo jiné též na to, že svět s jedním vládcem a s jedním systémem nemá nic společného s demokracií. Podle něj patří totiž k demokracii nejen moc většiny, ale také respektování menšin.          

„Spojené státy americké usilují o monopolární světovládu, která se vyznačuje tím, že existuje podle jejich přání jen jediné centrum síly, moci a rozhodování,“ uvedl Putin na konferenci. Připomněl též, že bezpečnost každého jedince znamená bezpečnost všech – tedy celého světa. Vzpomínkou na Franklina Rooswelta také zopakoval, že mír spočívá v bezpečnosti. Upozornil na to, že současný stav se spíše takovým ideálům vzdaluje. „Mezinárodní bezpečnosti můžeme dosáhnout hlavně globálním dialogem na toto téma,“ uvedl mimo jiné.

Jak lze na jeho slova však nahlížet? Znamená to, že Rusko chce zabránit nastolení nového světového řádu a varuje okolní svět, který tuto hrozbu nevnímá? Nebo lze za tím spíše hledat politiku?

Terminologie studené války nahrazená tou o Novém světovém řádu?

„Podobně mluvil prezident Putin už několikrát a při různých příležitostech. Hovořil tak i exprezident Medveděv a většinou i celá diplomacie RSFR. Protože prominentní reprezentanti americké zahraniční politiky také opakovaně považují Rusko za hlavního nepřítele USA z hlediska možné vojenské konfrontace, dostává se jim podobných odpovědí, ačkoli obě strany prohlašují, že jim je cizí terminologie let studené války. Je to jakási měkká konfrontace, nebo jak se v political science (politické vědě, pozn. red.) říká, zaujímání protipozic, které může být benevolentní nebo malvolentní (zlovolné),“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz možný pohled na věc politolog Zdeněk Zbořil.

Upozornil pak také na to, že druhou věcí je, že obě země hledají novou ideologii své zahraniční politiky.

„Pro Bushe seniora to byl na začátku devadesátých let 20. stol. také opravdu The New World Order (Nový světový řád), pro Billa Clintona ‚velká šachovnice bez kontroly‘ (podle slov Brzezinského), podle Bushe juniora zase ‚střet civilizací a boj proti terorismu‘. Putinovy teze bychom proto měli analyzovat jednak jako protipozici tohoto amerického hledání, ale také jako obnovení ‚světového řádu‘, na kterém by jeho země mohla významněji než dosud participovat,“ konstatoval dále Zbořil.

Ruská říše, bílá nebo rudá, o to, podle politologa, vždy usilovala a jejímu současnému reprezentantovi jde tedy také o to, ukázat svým spoluobčanům, že mohou být na reprezentaci této velmocenské kontinuity hrdí. „Je ovšem pravda, že ruská zahraniční politika je ‚multipolární‘, ne snad proto, že by to byla dobrá vůle, ale že Ruská federace nemá sílu být, podobně jako USA, monopolarní,“ řekl Zdeněk Zbořil.

Kdo neví, co je Nový světový řád?

O Novém světovém řádu se toho napsalo a namluvilo již hodně, přesto řada lidí stále tápe, co znamená. Připomeňme tedy, že Nový světový řád (zkratka NWO, podle anglického New World Order) je konspirační teorie, která tvrdí, že malá skupina mezinárodních elit kontroluje a manipuluje vlády, průmysl a mediální organizace po celém světě a že primárním nástrojem, který používá k ovládnutí národů, je systém centrálního bankovnictví. Jedná se o teorii, která se stala populární po roce 1990 a která je spojena především s americkým prostředím, v Evropě dosud není v takové míře rozšířena.

Tato teorie tvrdí, že skupina konspirátorů financovala, a v některých případech i způsobila, prý většinu velkých válek za posledních 200 let, a to zejména prováděním útoků pod falešnou vlajkou (aby získala na svou stranu veřejné mínění). Podle Wikipedie říkají konspirační teoretici, že tato skupina napomohla třeba rozpoutání 1. a 2. světové války, války ve Vietnamu; stojí za útoky z 11. září 2001 či za bojem proti terorismu. Obecně je tedy Nový světový řád spíše symbolem zla.

Svět nevydržel vlastní tíhu a zhroutil se

NWO nedá proto spát nejen laickým konspirátorům, ale i různým odborníkům a některým politikům. V Moskvě se tak například v roce 2009 konala prezentace knihy nazvané Druhý nový světový řád. Geopolitické hlavolamy. Autorem je známý politolog ze Spojených států ruského původu Nikolaj Zlobin. Představuje názor, že svět s jedním pólem, jenž vznikl po skončení studené války, nevydržel vlastní tíhu a zhroutil se. Pohřbil pod sebou myšlenku starého světového řádu a pověst USA jako dominujícího vůdce.

A jaké problémy z toho mohou lidstvo čekat?

„Hlavní problém spočívá podle mne v tom, že máme co do činění s absolutně novým světovým řádem, jenž se vytváří mimo naše politická nebo ekonomická úsilí,“ řekl tento politolog pro Hlas Ruska s tím, že tento nový řád vzniká spontánně, jakoby bez účasti kohokoli, včetně velkých mocností, které si pořád myslí, že řídí svět.

„Ale pohybujeme se směrem k světu bez žádných pólů, kde nebudou určitá centra síly a vlivu. Je to závažný trend a vyžaduje seriózní rozbor. Vojenská síla již nehraje takovou úlohu jako dřív. Vidíme, že nejmocnější z vojenského hlediska země, USA, nemůže dnes vyhrát žádnou válku! Žijeme ve světě, jak říkám, ´globálních looserů‘, protože nevidím dnes žádný úspěšný model státu, kde by se spravedlivě řešily všechny sociální problémy. V novém světě vyhrají podle mého názoru země, jež dokáží vytvořit nejatraktivnější model společnosti, kde člověk získá nejvíc šancí pro rozvoj, včetně intelektu. A není důležité, je-li tato země velká či ne,“ doplnil Zlobin.

Světový řád bude demokratičtější, míní Sergej Lavrov

To, že ne každý vidí v nastolení Nového světového řádu zlo, potvrdil však před necelými třemi lety například ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj nový, polycentristický světový řád, který se utváří na planetě, bude demokratičtější, stabilnější a bude odpovídat soudobým realitám.

Může tomu tak být, ovšem v tuto chvíli zřejmě převládají obavy i na těch nejvyšších společenských místech. Vyjádřil je například i papež František, i když výraz Nového světového řádu přímo nepoužil.

„Lidstvo jako by v tomto okamžiku bylo ve stoosmdesátistupňové zatáčce. Přibývá patologií s psychologickými důsledky, srdce mnoha lidí zachvacuje strach a zoufalost – a to i v takzvaně bohatých zemích, umenšuje se radost ze života, zatímco roste násilí a nemravnost. Chudoba je stále zjevnější. Lidé bojují o přežití – avšak toto přežívání často není vůbec důstojné,“ uvedl letos papež František na sklonku jara ve Vatikánu.

Podle něj jedna z příčin celé této situace spočívá ve vztahu, který si lidé vytvořili k penězům.

„A co je ještě horší – každá lidská bytost je považována za spotřební statek, který je možno využít a pak odhodit. Zavedli jsme kulturu, která se zbavuje nepotřebného odpadu. S tímto myšlenkovým posunem se setkáváme na individuální i společenské rovině. Vyřazovací kultura je upřednostňována a solidarita – poklad chudých – se často považuje za kontraproduktivní. Odporuje totiž racionalitě financí a ekonomiky. Zatímco zisky menšiny exponenciálně rostou, příjmy většiny klesají. Tato nerovnováha má původ v ideologiích, které podporují absolutní nezávislost trhu a finanční spekulace a brání státům v jejich právu kontroly. Nastoluje se nová neviditelná tyranie, která je někdy virtuální. Tato krutovláda jednostranně a bez možnosti nápravy vnucuje své zákony a svá pravidla,“ upozornila hlava katolické církve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…