Šéf turistické kanceláře egyptského velvyslanectví láká Čechy k pyramidám

05.03.2013 20:20

V Egyptě a jeho letoviscích nehrozí žádné nebezpečí, tvrdí nový ředitel turistické kanceláře egyptského velvyslanectví ve Varšavě Ahmed Sobhi Ismail, který je odpovědný za propagaci Egypta v České republice, Polsku a Rumunsku. Proto chce Egypt v budoucnu do země lákat nejen klasické dovolenkáře na koupání a potápění v Rudém moři, ale stále více cílí i na ty, kteří ke své regeneraci potřebují kvalitní golfová hřiště nebo milují historii.

Šéf turistické kanceláře egyptského velvyslanectví láká Čechy k pyramidám
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Je to pochopitelné- mezi vyznavači tohoto „bílého sportu gentlemanů“ se nachází významné množství ekonomicky úspěšných, a proto i bohatých lidí. Na módní vlně golfu navíc nyní jede i řada dalších severoafrických zemí, například Maroko. A pro Egypt a jeho ekonomiku je turismus a příjmi z něj plynoucí životně důležité.

Přesto podle ředitele Sobhi čeká v letošním roce nejedna těžkost. „Nyní stojíme před úkolem znovu do Egypta přilákat turisty a vrátit cestovní ruch na úroveň roku 2010, kdy jsme zaznamenali 14 miliónů příjezdů,“ říká Sobhi a dodává, že minulý rok do země přicestovalo jen asi devět miliónů turistů. „Důvody jsou zjevné – především ekonomická krize na našich hlavních zdrojových trzích, svoji roli ale sehrála i politická situace v Egyptě. Turistické oblasti byly sice bezpečné, nicméně řada lidí se nechala ovlivnit poněkud zkreslujícími televizními reportážemi,“ tvrdí Sobhi. Je pro zajímavost: zatímco v roce 2010 přicestovalo do Egypta přes 206 tisíc Čechů, loni to bylo asi 140 tisíc.

„A vy můžete podepsat, že v Česku je stoprocentně bezpečno a nikomu se tu nic nestane?“ odpovídá ředitel turistické kanceláře egyptské ambasády Ahmed Sobhi na otázku, zda se letos Egyptu vyhnou nebezpečné stávky, demonstrace a pouliční nepokoje. „Egypt je obvykle bezpečná destinace a v turistických oblastech to platí obzvlášť. Období nestability, kterým jsme si prošli v nedávné minulosti, bylo daní za to, že dnes máme demokracii a svobodu. Věřím, že v příštích měsících a letech nebude třeba bezpečnostní problematiku vůbec rozebírat,“ věří Sobhi.

Pomoci mají golfové greeny

A právě klesající trend návštěvnosti země chce nyní Egypt zvrátit. „Pro tento účel máme připraveno několik nástrojů. Jednak chceme podpořit cestovní kanceláře přivážející turisty do Egypta, ale také bychom třeba rádi české veřejnosti nabídli nové produkty. V současnosti je totiž hlavním produktem klasická dovolená u moře. Rádi bychom lidem ukázali, že do Egypta nemusejí cestovat jen kvůli plážím, slunci a moři, že Egypt je bezpečná destinace připravená přivítat turisty rozličných zájmů a nároků. A pokud už přijíždějí za těmito atributy, nemusí jejich cesty směrovat jen do oněch pár letovisek, které se aktuálně nabízejí. Vždyť dovolená u Rudého moře, to není jen Hurghada, ale třeba El Gouna, vzdálená asi 15 minut jízdy. To je letovisko, které český klient zatím příliš neobjevil, přitom nabízí minimálně srovnatelnou kvalitu služeb. Ba co víc, na své si zde přijdou i ti, kteří nemusejí strávit celou dovolenou jen na pláži, třeba golfisté. Na ty čeká El Gouna Golf Club a jeho 18jamkové mistrovské hřiště, které nabízí možnost celoročního hraní a pyšní se úchvatným výhledem na okolní hory i na moře,“ říká Sobhi. Právě golf a golfová turistika jsou podle Sobhi jedním z tzv. „niche“ produktů, na jejichž propagaci se Egypt v budoucnu více zaměří. „Ale nejen na něj, chceme pro naše návštěvníky připravit i dovolené ve stylu spa, wellness, incentivního a kongresového turismu nebo potápění,“ poodhaluje ředitel Sobhi strategii Egypta v bitvě o turisty.

Podle známého outdoorového cestovatele a manažera právě probíhajícího našeho největšího outdoorového festivalu Expediční kamera Daniela Hály to není špatná myšlenka. „Co se týče klasické dovolené, tam už Egypt nemá toho moc co nabídnout. Jeho služby jsou dobře známé a dlouhodobě prověřené. Určitý hendikep vidím v portfoliu nabídek pro aktivní a samostatné turisty, kteří ze zásady necestují s cestovními kancelářemi a přitom jsou tak bohatí, že si mohou a chtějí dopřát něco mimořádného, třeba dlouhé pouštní treky a safari. Je třeba si uvědomit, že lidská populace sice stárne, ale zároveň s tím se posunuje i věk, dokdy jsou lidé aktivní a do kdy sportují. Takže těch, kteří nechtějí jen ležet na lehátku u moře a občas si zašnorchlovat, bude přibývat,“ myslí si Hála.

Zajistit si přízeň mladých cestovatelů

To, zda se podaří zvrátit klesající trend návštěvnosti Egypta, však nezáleží jen na tom, kdy a jak se podaří vyřešit politická krize nejen v Egyptě samém, ale i celém blízkovýchodním regionu. Důležité také bude zvýšit objem letecké přepravy do země, protože jen minimum turistů přicestuje do Egypta přes moře nebo po souši ze sousedních zemí. Proto se podle ředitele turistické kanceláře dočkají podpory egyptské vlády ty letecké charterové lety, které budou zaplněny alespoň na 65 procent. „Podporu charterů považuji za důležitou, vždyť letecká doprava je fakticky jediný způsob, jak se mohou turisté do Egypta dostat,“ vysvětluje Sobhi.

I nadále podle něj budou pro egyptské hotely a turistické společnosti hlavními segmenty na turistickém trhu rodiny s dětmi a páry, ale chtějí se více zaměřit na mladé cestovatele, kterým chtějí propagovat bohatou egyptskou minulost a dějiny. „Součástí by byly třeba návštěvy Luxoru, který není daleko od Hurghady či letoviska Sharm El-Sheikh. Mladí sice nedisponují tak vysokými rozpočty na cestování, ale myslíme na budoucnost a vycházíme z toho, že se k nám dnešní studenti, pokud se jim Egypt zalíbí, jednou vrátí se svými rodinami,“ doufá v lepší zítřky Sobhi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…