Sprostého Kalouska si všimli i za hranicemi, žaluje europoslanec

02.10.2011 20:45

Řekne-li se o někom, že je to enfant terrible (příšerné dítě), jde podle výkladových slovníků zejména v přeneseném smyslu o prostořekého, nezdvořilého člověka, který nečekaně říká nepříjemné věci a nedbá na společenské zvyklosti. Případně obecně o výstředního člověka, o "originál", který ve společnosti působí trapné situace.

Sprostého Kalouska si všimli i za hranicemi, žaluje europoslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a společná evropská měna. Fotokoláž.

Europoslanec Libor Rouček prostřednictvím svého profilu na webu ParlamentníListy.cz uvedl, že si vulgarit českého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) všímají už také zahraniční europoslanci. 

Prý zbystřili poté, co europoslanci Fajmon a Strejček kritizovali ministra financí za to, že se neúčastní zasedání Ecofinu a nechává se zastupovat svým náměstkem Tomášem Zídkem.

Související: Jsou to zlobou nadaní idioti, počastoval Kalousek své kritiky


Evropský parlament nemá nic závažnějšího na práci?

Podle obou europoslanců je to skandální a připomněli, že se Kalousek nezúčastnil až 40 procent zasedání ministrů financí EU. Kalousek na to ovšem médiím odpověděl, že europoslanci z řad ODS, kteří ho kritizují, „jsou jen bezvýznamní idioti".

ParlamentníListy.cz se proto zeptaly dalších známých politických osobností, zda si myslí, že „idioti, kokoti" a další, i fackovací perly ministra Kalouska, dokázaly svou vlastní vahou „překročit" české hranice, nebo že to bylo zahraničním poslancům předestřeno k odpoutání pozornosti od jiných, závažnějších problémů v rámci EU.

„Myslím, že pravda může být obojí," říká pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý. „Vzhledem k tomu, jaké starosti Evropa má, je možné, že používá vedlejších témat, právě proto, aby se nemusela zabývat těmi vážnými," dodává.

V každé evropské vládě se určitě najde vlastní Kalousek

„Libor Rouček je neustále v prostředí Evropského parlamentu, možná proto to vidí vyhroceněji," říká pak k tomu pro ParlamentníListy.cz poslanec za ČSSD a člen sněmovního hospodářského výboru Jaroslav Foldyna. „Já si ale myslím, že kolem dokola by se nejspíš v každé vládě našel nějaký vlastní „Kalousek" s obdobnými výstřelky a s obdobným slovníkem," dodává se smíchem.

„Nemyslím, že by byl Miroslav Kalousek nějaká velemimořádná výjimka. Že je to hulvát, to ví každý," konstatuje Foldyna. „Na druhou stranu by ale nestavěl na tom, že česká politika a čeští politici jsou v tomto ohledu nějací mimořádní. „Itálie by určitě také mohla vyprávět o panu Berlusconim, a řekněme si rovnou, že je to politik o patro výš," říká s nadhledem Foldyna.

Foldyna nevěří na mezinárodní význam Kalouskových invektiv

My to tady zase tolik nesledujeme. Vždy je to věcí bulváru toho kterého státu a jsem velmi překvapen, že se zahraniční politici k těmto informacím vůbec dostali, tím spíš, že by přikládali nějakou váhu, natož mezinárodní význam Kalouskovým hulvátským názorům," směje se oranžový poslanec.

„Tedy, je pravda, že jen málokterý politik nazve své koaliční partnery idioty," baví se Foldyna. Podle něj má ovšem tato koalice celou řadu svých zvláštností, protože největšími nepřáteli vládní politiky jsou podle něho sami koaliční poslanci a politici. „To tu opravdu ještě nebylo a taková koalice tu také ještě nebyla. Kdyby stál místo Nečase v čele slovenský Vladimír Mečiar, byli bychom nejspíš svědky velmi tvrdých výměn, a možná i direktů," dobírá si koalici Foldyna, který se stejně jako Mečiar v minulosti sám věnuje aktivně boxu. 

Není to nejdůležitější, ale je to škraloup na pověsti, tvrdí Rouček

ParlamentníListy.cz proto zajímalo, jak se to vůbec Evropané dozvědí. „Oni se to samozřejmě dozvědí, protože jak Evropská komise, tak Evropský parlament i ambasády tady situaci monitorují a posílají to jak do Bruselu, tak do jednotlivých hlavních měst. Europoslanci, kteří se zajímají o střední Evropu, tak samozřejmě čtou přehledy tisku a tam to samozřejmě najdou." 

Na repliku ParlamentníchListů.cz, zda nemá Evropa třeba závažnější problémy ke sledování, Rouček souhlasně doplnil. „Ale samozřejmě, že má Evropa podstatně závažnější věci k řešení - například Řecko, nebo Portugalsko a podobně, vše, co se týká společné měny," souhlasí oranžový europoslanec. Na žebříčku důležitosti si to zrovna vysoko nestojí, ale je to podle něj pro nás negativní perlička, která ukazuje na úroveň naší politické kultury.

Poškodit nás to může podle Roučka jenom na pověsti, protože to není ojedinělá záležitost. "Vulgarity a agresivita Kalouska, pak nám na mezinárodním jednání usne ministr zahraničí, je to opravdu stylové, ale ekonomicky či čistě politicky nás to samozřejmě nepoškodí," vysvětluje svůj postoj pro ParlamentníListy.cz Libor Rouček. „Jenom to dokresluje úroveň našich politiků," dodal europoslanec.


Psali jsme:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…