Toto se nebude číst Ficovi dobře. Slovenský expert nám řekl, proč prohrál volby

30.03.2014 13:39

JINÝMA OČIMA Podnikatel Andrej Kiska zvítězil ve slovenských prezidentských volbách. Řada politiků a komentátorů se už k volbě vyjádřila. Pro ParlamentníListy.cz to okomentoval také slovenský spisovatel Gustáv Murín. Podle něj bylo jasné už po prvním kole volby, že dlouhodobě populární Robert Fico prohraje.

Toto se nebude číst Ficovi dobře. Slovenský expert nám řekl, proč prohrál volby
Foto: Archiv GM
Popisek: RNDr. Gustáv Murín, CSc., slovenský přírodovědec, spisovatel a publicista

Pro neúspěch Fica svědčila řada důvodů. Současný slovenský premiér prý nedokázal vysvětlit, proč by se vlastně měl stát slovenským prezidentem. Lidé, kteří ho zvolili premiérem, neměli důvod dát mu hlas v prezidentské volbě. Další, kteří ho nevolili, se obávali vlády jedné strany.

„Výsledkem byl dojem, že Fico tuší, že jeho vláda i přes dobré prognózy bude muset přistoupit k nepopulárním krokům a on se od nich chtěl distancovat a zároveň zůstat ve vysoké politice. To není nejlepší vizitka pro kandidáta na post hlavy státu,“ řekl Murín ParlamentnímListům.cz.

  • VÝSLEDKY prezidentských voleb na Slovensku ZDE.

Slováci se obávali vlády jedné strany

Podle Murína hrozilo, že by fakticky všechny nejvyšší ústavní posty obsadila jedna strana. Panovala obava, že tyto politiky pak nikdo nebude moci hnát k odpovědnosti za případné trestné činy. V záloze by vždy byla prezidentská amnestie.

„Nevoliči Fica měli před očima podobně fungující model, kdy odcházející prezident Gašparovič fungoval jako kašpárek v rukách této strany,“ uvedl slovenský spisovatel.

Voliči mají dost profesionálních politiků. Pokud by ale kandidovala Radičová, uspěla by

Na Slovensku navíc už mají politiků dost. „Slováci jsou otrávení z profesionálních politiků, ačkoliv pokud by kandidovala bývalá premiérka Radičová, velmi pravděpodobně by zvítězila ona,“ míní Murín.

Murín také upozornil na Ficovu krkolomnou snahu distancovat se od soudce Štefana Harabina pomocí ústavního zákona. Harabin je známý snahou manipulovat soudy a v minulosti čelil kritice za udržování kontaktů s šéfem balkánského drogového gangu Bakim Sadikim. „Opozice udělala vše pro to, aby připomenula, že Harabin přivítal Fica do křesla premiéra mafiánským polibkem. I to mělo vliv,“ vysvětlil spisovatel ParlamentnímListům.cz.

  • Kompletní text Gustáva Murína v původním znění ČTĚTE ZDE.

Kiska je dlouholetý filantrop a nehrozí jeho zkorumpování

Ve volbách proto podle Murína zvítězil člověk, který nechce být politikem a není aktivním byznysmenem. Údajně tak nehrozí jeho zkorumpování. Andrej Kiska je navíc dlouholetý filantrop, už osm let pomáhá potřebným. Ti se mu teď odvděčili.

„Vítězný kandidát Andrej Kiska je dlouholetý filantrop, jenž je výjimkou i mezi slovenskými filantropy, kteří jsou většinou podezřelí zbohatlíci (podvody během velké privatizace), kteří si tak řeší své záliby,“ komentoval Murín.

Kiska se dlouho vyhýbal politice na nižších úrovních, neměl příležitost zkompromitovat se. Navíc pochází z Popradu, který nepatří k mocenským centrům na Slovensku.

Mezi Ficem a Kiskou budou vztahy napjaté

Spisovatel tvrdí, že novým slovenským prezidentem bude nadějný občanský kandidát. Na druhé straně Robert Fico zůstává ve funkci, a tak mezi oběma politiky může docházet k napětí a soupeření. Za vše hovoří fakt, že Kiska trvá na trestním oznámení vůči premiérovi. Fico během debaty na serveru Čas.sk prohlásil, že si Kiska v minulosti vydělával peníze lichvou.

Kiska projevil nedostatek velkorysosti. Mohou následovat další politické boty

Podle Murína projevil malou míru nadhledu. „Je to ukázka nedostatku velkorysosti, za kterou mohou následovat další politické `boty`, které už v Čechách provází ne-politika Babiše,“ uzavřel komentář.

Gustáv Murín (1959, Bratislava). Je vědeckým pracovníkem a zároveň úspěšným spisovatelem. Tři třídy základní školy vychodil na ZŠ v Bagdádu, kde se vyučovalo česky. Jeho debut v roce 1989 vyšel v češtině, neboť na Slovensku byla kniha zakázána. Dohromady dosud vydal 29 knih, z toho 6 v češtině (+ 1 ve francouzštině, 1 v hindí, 1 chorvatsky a 1 anglicky). Kniha „Mafia na Slovensku" získala cenu Panta Rhei Awards za nejprodávanější knihu roku 2009. Vydal 6 audioknih, 10 e-knih a 1 knihu v Braillově písmu. Více než 280 textů autora bylo přeloženo do 49 jazyků. Literární prezentace absolvoval v 25 zemích Evropy, Asie a Ameriky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ferebauer

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…