Bulhaři protestovali proti drahé elektřině. Stěžují si i na ČEZ

10.02.2013 17:35 | Zprávy

Tisíce naštvaných Bulharů dnes vyšly do ulic. Bulhaři ve velkém protestovali proti údajně předražené elektřině. Elektřinu jim, mimo jiné, poskytují i dva zahraniční dodavatelé - České energetické závody (ČEZ) a rakouské EVN. Na ČEZ přišly stovky stížností, své pochybení ale ČEZ odmítá.

Bulhaři protestovali proti drahé elektřině. Stěžují si i na ČEZ
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Obě firmy v této balkánské zemi podnikají do roku 2005. V noci na dnešek v Plovdivu útočníci zapálili dva vozy EVN, uvedl státní rozhlas. Na demonstraci v Sofii čelil ministr pro energetiku Deljan Dobrev sněhovým koulím, které na něj dav asi 800 lidí házel, když chtěl před budovou svého úřadu učinit prohlášení. Poté se demonstranti přemístili k parlamentu.

V černomořské Varně zadržela policie několik účastníků protestu, protože házeli kameny a vejce na sídlo tamního energetického operátora. V Blagoevgradu na jihozápadě země lidé na protest spálili poslední vyúčtování. V Plovdivu se sešlo asi 2000 lidí. "Auf Wiedersehen (na shledanou) EVN," skandovalo asi 300 lidí v Burgasu. Organizátoři dnešního protestu pohrozili, že dokud bude tato rakouská společnost v zemi působit, budou před jejím sídlem demonstrovat každou neděli.

Účty se podle Bulharů za měsíc zdvojnásobily

"Akci v Burgasu zorganizovali soukromé spolky a hnutí, není za tím politika. Je to proti přemrštěným účtům za elektřinu," citovala agentura FOCUS organizátory protestu. Bulhaři se dožadují, aby vláda zveřejnila smlouvy s EVN a ČEZ. Tvrdí, že jejich účty za elektřinu se v lednu nejméně zdvojnásobily. EVN vysvětlil vyšší částky na složenkách delším zúčtovacím obdobím kvůli novoročním svátkům a také tím, že oproti loňsku byl prosinec mnohem chladnější.

Stejný názor zastával na mimořádné tiskové konferenci i Dobrev, který řekl, že energetické společnosti vystavily kvůli svátkům účty za uplynulých 38 až 40 dní místo obvyklých 28 dní. To podle něj znamená nejméně o třetinu vyšší účet než je v jiných měsících. Dobrev nicméně přislíbil, že jeho úřad kritizovaná vyúčtování prověří. Stížnosti chtějí řešit také distribuční firmy.

Elektřina je v Bulharsku citlivé téma

ČEZ podle mluvčí Barbory Půlpánové dosud obdržel několik stovek stížností na vyšší fakturu za prosinec a leden a každou z nich individuálně prověřuje. "Ve více než pěti stech doposud prověřených případech se na straně ČEZ neprokázalo žádné pochybení. Společnost ČEZ se celé záležitosti velmi intenzivně věnuje, byla prodloužena i otevírací doba klientských center," řekla.

"Vyšší účty za elektřinu za prosinec a leden jsou ve většině případů způsobeny chladnější zimou, větší spotřebou přes Vánoce a také prodloužením odečítací periody kvůli svátkům. V meziročním srovnání se nejedná o žádný velký nárůst," doplnila Půlpánová. Bulharská distribuční síť je rozdělena na tři regiony, které kontrolují české energetické skupiny ČEZ a Energo-Pro a rakouský EVN. Ceny elektřiny jsou v zemi politicky velmi citlivé téma, neboť si každý měsíc ukusují značnou část z platů a důchodů Bulharů. Naposledy se elektřina zdražila o 13 procent loni v červenci, domácnosti ale prozatím dopad zvýšených cen plně nepocítily, neboť topná sezona začala až poté.

ČEZ žaluje Albánii

Reuters, v souvislosti s protesty, připomněl, že v zemi se budou v červenci konat volby. Ty budou pro středopravou vládu premiéra Bojka Borisova testem popularity, neboť jeho podpora kvůli úsporným opatřením, nízkým platům a vysoké nezaměstnanosti značně poklesla. Bulharsko není jedinou balkánskou zemí, kde se také ČEZ potýká s kritikou veřejnosti. Velké problémy má v Albánii, které vyústily i v rozsáhlý spor s Tiranou. ČEZ v zemi v lednu přišel o licenci na distribuci elektřiny, tento týden proto zahájil proti Albánii proces mezinárodní arbitráže, ve které chce dosáhnout odškodnění za zmařenou investici.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …