Bylo jich šest, dnes jsou jen dva. Ale jen Romney má šanci porazit Obamu

03.05.2012 12:05

Bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich dnes formálně ukončil kampaň, ve které usiloval o nominaci Republikánské strany pro prezidentské volby. Ve hře o souboj s obhájcem postu Barackem Obamou tak zůstává už jenom kongresman Ron Paul a téměř jistý kandidát republikánů na prezidenta Mitt Romney.

Bylo jich šest, dnes jsou jen dva. Ale jen Romney má šanci porazit Obamu
Foto: CircleBakote.com
Popisek: Republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney

Osmašedesátiletý Gingrich patřil mezi výrazně konzervativní uchazeče. Kromě volného trhu propagoval také například projekt kolonie na Měsíci. V rezignačním projevu podle očekávání podpořil Mitta Romneyho. „Někdy pochybuji o tom, jestli je Mitt Romney dost konzervativní. Má odpověď je prostá, pokud je měřítkem Barack Obama. Nevolíme tady mezi Ronaldem Reaganem a Mittem Romneyem. Vybíráme mezi Romneyem a nejradikálnějším, nejlevicovějším prezidentem americké historie.“ 


„Ta propast mezi oběma kandidáty je nejhlubší v dějinách. Řekl bych, že je dokonce hlubší než mezi Reaganem a Carterem,“ uvedl Gingrich. Newt Gingrich zažil v kampani trvající déle než rok vzestupy i pády. Už loni v létě ho opustila velká část spolupracovníků.  Problém s personálem ustál, nějakou dobu vedl v průzkumech popularity pole republikánských kandidátů.  Primárky ale vyhrál jenom ve dvou státech a postupně bylo stále jasnější, že Mitta Romneyho v pozici hlavního kandidáta Republikánské strany nemůže ohrozit. 


Obamovi se postaví Romney


Podle amerického novináře žijícího v Česku Erika Besta je už možné Romneyho nominaci považovat za jistou.  „Já si myslím, že už se o tom dá tak mluvit. Dokonce už o tom takhle mluví sám Romney; poprvé prohlásil, že jeho kandidatura je skoro jistá. A už si začíná vybírat viceprezidenta,“ uvedl Best v Odpoledním Radiožurnálu Českého rozhlasu. 

Podle Besta se dá očekávat, že teď Mitt Romney bude ve svých projevech útočit hlavně na současného šéfa Bílého domu Baracka Obamu. Tématem číslo jedna volební kampaně bude podle průzkumů ekonomika. Kdo z nich bude v tomto přesvědčivější, nelze podle Besta jednoznačně říct. „To bude hodně záležet na tom, jak se na to díváte. Jestli chcete pracovat, tak se možná Romney bude zdát jako ten správný manažer, který umí dát stát do pořádku. Ale jestli chcete žít ze státní podpory, tak byste možná spíš chtěl Obamu.“ „Takže hodně záleží na tom, z jakého hlediska se na to díváte, a kvůli tomu já si myslím, že ten souboj bude hodně vyrovnaný,“ uvedl novinář, podle nějž má v předvolebních průzkumech zatím navrch nynější prezident. 

„Ale je to opravdu těsné a od té doby, co Romney víceméně získal nominaci, i když ještě neoficiálně, tak jeho pozice se zvyšuje. A to znamená, že to bude, jako skoro každý souboj v Americe, souboj vyrovnaný,“ předpověděl Erik Best. 

Američané budou příštího prezidenta vybírat 6. listopadu. 



 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …