Česko má zmatky na úřadech práce, Slováci zase řeší nefunkční daňový systém

29.02.2012 15:22

Nasazování nového informačního systému KONS na daňových úřadech, které způsobilo na Slovensku dvouměsíční chaos, je navíc možná zbytečné, jak píše Pravda.sk. Nový systém nefunguje a navíc se má od příštího roku opět měnit, když se bude přecházet na komplexní nový systém od IBM. Za KONS Slováci dosud zaplatili takřka 29 miliónů eur a jeho plná funkčnost se podle nového odhadu od daňařů odhaduje teprve na červenec.

Česko má zmatky na úřadech práce, Slováci zase řeší nefunkční daňový systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Není vyloučené, že daňaři do té doby vyhlásí stávku, protože je ohroženo podání daňových přiznání, které se musí podat do konce března. Opoziční Smer proto navrhuje posunut povinnost elektronické komunikace vybraných daňových subjektů z prvního dubna na leden  2013. Návrh má podporu i koaliční SaS, a tak je možné, že v parlamentu projde.


"Myslím si, že na nový systém od spoločnosti IBM sa v roku 2013 dalo prejsť aj bez zavádzania KONS-u," řekl k tomu předseda finančního výboru Jozef Kollár (SaS). Fico naznačil, že ide o tunelování ve státní správě. "Prepojiť nový systém a prepojiť ho na anglické schránkové firmy, tak toto oni vedia veľmi dobre," řekl bez dalších podrobností. "To si vážne myslíte, že SDKÚ sa potrebuje financovať takýmto spôsobom?" reagoval mluvčí ministerstva financí Martin Jaroš.


"Načo bolo teda dobré rok predtým spúšťať KONS? Na to sme na poslaneckom prieskume nedostali odpoveď," říká Kollár. Podle informací od poslanců zaplatil stát dosud za KONS 23,5 miliónu eur a dalších 5,2 miliónu eur stály nové počítače.



 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …