Egyptský diktátor Mubarak: Chtějí, aby se houpal na oprátce

06.01.2012 11:43

V egyptské Káhiře probíhá soud s někdejším dlouholetým diktátorem Husní Mubárakem, jeho syny a spolupracovníky. Dnes zazněl dlouho očekávaný požadavek, obžaloba žádá pro bývalého egyptského prezidenta trest smrti. Podle ní je podle ní odpovědný za zabití stovek demonstrantů.

Egyptský diktátor Mubarak: Chtějí, aby se houpal na oprátce
Foto: Dailycaller.com
Popisek: Bývalý egyptský prezident Husní Mubárak

Egyptský státní zástupce dnes, přesně jak se očekávalo, navrhl trest smrti oběšením pro bývalého prezidenta Husního Mubáraka. Bývalý dlouholetý vládce je obžalován ze spoluúčasti na zabití stovek demonstrantů při loňských protivládních protestech. Stejný trest státní zástupce navrhl i pro exministra vnitra Habíba Adlího a šest vysokých policejních činitelů, kteří jsou souzeni spolu s Mubárakem a jeho syny.


"Zasluhuje, aby skončil v ponížení a zbavený cti. Dostal se z prezidentského paláce do klece pro obžalované a měl by následovat nejtěžší trest," řekl už v úterý prokurátor.


Jak v Ozvěnách dne připomněl káhirský spolupracovník ČRo, arabista Štěpán Macháček, podle egyptských zákonů je za úkladnou nebo plánovanou vraždu či zabití trest smrti. „A prokuratura tvrdí, že 800 demonstrantů bylo zabito právě na základě rozkazu. Čili plánovaně. Žalobce tvrdí, že policisté nemohli střílet do demonstrantů, aniž by dostali rozkaz od ministra vnitra a ten zase nemohl vydat rozkaz ke střelbě, aniž by dostal příkaz od Mubaraka,“ uvedl. 


Mubárak se brání: Je tu politická dohoda


Mubárak obvinění odmítá. Údajně jeho rezignace na nejvyšší úřad byla součástí politické dohody o klidném předání moci výměnou za to, že mu a jeho rodině nové vedení země ponechá život. Soudní proces s Mubárakem bude pokračovat 9. ledna. 


Komentátoři přitom upozorňují, že vůbec nebude snadné dokázat Mubarakovi skutečnou vinu. To potvrdil i arabista Macháček na webu Českého rozhlasu. „Teď záleží na soudu, zda se přikloní k argumentaci žalobců odpovědnosti jednotlivých státních funkcí, nebo zda bude vyžadovat důkazy o konkrétních příkazech, které proběhly mezi státními činiteli,“ uvedl. 


Co se týče veřejného mínění, arabista upozornil, že Egypťany žádost prokuratury o trest smrti pro Mubaraka tak trochu překvapila.„Ti lidé, kteří jsou nějakým způsobem spojeni s demonstracemi plus ti, kteří byli vězněni za Mubarakova režimu, by trest smrti uvítali. Mlčící většina Egypťanů by se spíše spokojila s trestem doživotí a s konfiskací majetku Muabaraka. Nicméně ani oni ale nebudou proti případnému trestu smrti protestovat,“ řekl. 


Trest smrti nakonec asi nevykonají 


Macháček se však nedomnívá, že by Husní Mubarak mohl být nakonec skutečně popraven. Podle něj je vidět, že vojáci, kteří dnes Egyptu vládnou, nejsou příliš nakloněni tomu, aby se soudy s bývalými státními představiteli pohnuly příliš kupředu. 


"I kdyby k vynesení rozsudku došlo, myslím, že trest nakonec nebude vykonán. Soud nebo rozsudek bude odkládán tak, aby Mubarak spíše dříve zemřel, než aby byl popraven,“ odhaduje arabista a káhirský spolupracovník ČRo Štěpán Macháček. 


Mubarak byl prezidentem v letech 1981–2011. Loni v únoru po vlně občanských nepokojů rezignoval a předal vedení země Nejvyšší vojenské radě. 

 



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …