Europoslancům přituhuje. Musí hlásit výdělky a dárky odevzdat předsedovi

10.01.2012 18:27

Od Nového roku začal platit etický kodex, který europoslance nutí zveřejňovat své mimoparlamentní výdělečné aktivity a také stanoví sankce za porušení pravidel. K vytvoření kodexu přiměla členy Evropského parlamentu kauza z loňského března, kdy reportéři britského listu Sunday Times usvědčili pomocí řízené provokace trojici zkorumpovatelných europoslanců.

Europoslancům přituhuje. Musí hlásit výdělky a dárky odevzdat  předsedovi
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Sunday Times to zkusily a načapaly zástupce z Rakouska, Slovinska a Rumunska, kteří byli ochotni přijmout finanční odměnu za prosazování zájmů lobbistů při projednávání unijních předpisů. Někdejší rakouský ministr vnitra Ernst Strasse a bývalý slovinský ministr zahraničí Zoran Thaler poté na svou funkci rezignovali. Rumunského poslance a bývalého vicepremiéra Adriana Severina sociálně demokratická frakce vyloučila ze svých řad, pokračuje ale jako nezávislý. 


Kodex předepisuje europoslancům předkládat prohlášení o svých mimoparlamentních výdělečných aktivitách přesahujících pět tisíc eur ročně. Kodex jim také nařizuje uvádět členství v řídících orgánech společností nebo neziskových organizací, a to nejenom současné, ale i za tři roky zpátky před zvolením.


Dárek? Odevzdat


Dále nesmějí přijímat dary a služby v hodnotě vyšší než 150 eur, a pokud by jako oficiální zástupci EP takový dar dostali, musí ho předat předsedovi Evropského parlamentu. 


Za porušení kodexu může Evropský parlament vyslovit poslancům veřejnou důtku, která se oznámí na plánu parlamentu a objeví se i na webu instituce. 
Mohou také přijít o denní diety na dva až deset dnů, parlament je může na stejnou dobu vyloučit ze svých aktivit, nikoliv však z hlasování, nebo zbavit funkcí, které získali zvolením do orgánů Evropského parlamentu.  Lze tvrdit, že v tomto je EP přísnější než Poslanecká sněmovna, která žádné sankce za porušení pravidel nezná.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …