Francouzi nás budou stát hromadu peněz. Žalujte je, píše čtenář

26.01.2012 8:03

Skandál s vadnými prsními implantáty od francouzské firmy Poly Implant Prothese (PIP) zasáhl také Česko. Používaly se totiž při operacích žen po rakovině prsu celé tři roky. Teď se jedná o tom, kdo zaplatí reoperace a to nebudou malé peníze. Platforma zdravotních pojištěnců míní, že platit by měly pojišťovny, které se pak zahojí na klinikách, čtenář by žaloval francouzskou firmu a europoslanec z ČSSD za vše viní neregulovaný trh.

Francouzi nás budou stát hromadu peněz. Žalujte je, píše čtenář
Foto: archiv
Popisek: silikonové prsní implantáty, ilustrační foto

Pojišťovny by jednoznačně měly zaplatit reoperaci prsou těm pacientkám, které mají vadné PIP implantáty ze zdravotních důvodů, tvrdí Platforma zdravotních pojištěnců. Novinářům to v úterý řekl právník platformy Ondřej Dostál. "Na takovýto postup panuje mezi právnickou veřejností shoda," uvedl k tomu Dostál. Pokud jde o ženy, které mají implantáty z kosmetických důvodů, tak těm by podle právníka mělo být zaplacené vyjmutí implantátu. "Mělo by se tak stát vždy, když se objeví komplikace, která by mohla ohrozit zdravotní stav pacientky. Pak by se k případu mělo přistupovat jako k normálnímu onemocnění a uhradit vynětí nebezpečné věci z těla ven," řekl právník.


Největší pojišťovna v Česku, VZP, zatím vyčkává: „Ministerstvo zdravotnictví vydá stanovisko během pár dnů, pošle ho pak VZP k vyjádření a my se rozhodneme,“ sdělila ParlamentnímListům.cz tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny s tím, že časový horizont rozhodnutí je zhruba týden.

 
Na kom se zahojit?


Právník platformy Ondřej Dostál zároveň ale řekl, že za veškeré škody, jež kvůli použití vadných implantátů vznikly, nesou odpovědnost kliniky, které je použily. Právě po nich pak pojišťovny případně mohou požadovat náhradu.


Čtenář Miloš P. nám napsal: „Za tohle všechno můžou gauneři z Francie, jedna firma, která chtěla dobře vydělat na nemocných ženských. Já bych žaloval ji!“ ParlamentníListy se pokoušely zjistit, zda alespoň VZP o něčem takovém neuvažuje. Tiskový odbor přehrál odpověď na právníka pojišťovna, magistra Kvasničku, který se slíbil vyjádřit, nicméně to neudělal… 

Evidence i kontrola v EU nefunguje


„Neregulovaný trh bohužel vývoj podvodných a nekvalitních produktů někdy přímo vyvolává,“ myslí si o kauze prsních implantátů firmy PIP europoslanec Pavel Poc z ČSSD.


Kontrola nad zdravotnickými prostředky nefunguje v Evropské unii uspokojivě. Přístup členských států se liší, vzájemná koordinace vázne. I to je důvod, proč došlo ke skandálu s vadnými prsními implantáty francouzské firmy PIP. Takový je podle Poce výstup z včerejšího jednání Výboru pro veřejné zdraví (ENVI) Evropského parlamentu.


Sociální demokraté v Evropském parlamentu proto požadují po Komisi zavedení jednoznačné identifikace implantátů, povinnou registraci pacientů a provádění předem neohlášených "přepadových" inspekcí.


Viníka zlikvidovat


„To, že ke skandálu došlo jasně ukazuje, že stávající systém je nastavený špatně. Hrozné je, že to postihlo stovky tisíc žen doslova po celém světě,“ rozčiluje se člen výboru ENVI, český europoslanec Pavel Poc. „Ženám, které podstoupily operaci, jsou řeči o politice nebo o systému úplně ukradené. Mají jiné starosti. Najednou totiž zjistily, že jim někdo vložil do těla něco, co může poškodit jejich zdraví,“ pokračuje Poc. „Je třeba to rychle řešit a viníka exemplárně potrestat. Pomocí sankcí ho prostě ekonomicky zlikvidovat. Něco takového nesmí nikomu projít,“ dodává Poc.


V USA je zakázali už před dvanácti lety


Kromě špatné koordinace v rámci EU nezafungovala ani výměna informací se Spojenými státy. Americká Správa pro potraviny a léčiva FDA totiž import prsních implantátů PIP nepovolila už v roce 2000. V České republice je problém velmi aktuální především pro onkologické pacientky. Implantáty firmy PIP byly totiž v letech 2007 - 2010 jako jediné hrazeny pojišťovnou.  "A komu by se zdál problém s prsními implantáty nedůležitý, ať si uvědomí, že mezi zdravotní prostředky patří například kardiostimulátory nebo umělé kyčelní klouby," dodává Poc.

Ředitele PIP dnes zatkli

Francouzská policie dnes zatkla a umístila do vyšetřovací vazby Jeana-Claudea Mase, někdejšího ředitele společnosti PIP. Více než dva a půl tisíce Francouzek na něj podalo žalobu kvůli vadným prsním implantátům. Firma je vyráběla z nekvalitního silikonu. Jean-Claude Mas zůstane ve vyšetřovací vazbě 48 hodin. Během nich vyšetřovatelé rozhodnou, zda bude obviněn ze zabití z nedbalosti a ublížení na zdraví. Masův dům v jižní Francii už policie prohledává. Předmětem šetření bude také to, zda věděl, že firma PIP používá závadné materiály, či dal k jejich používání přímo pokyn, jak píše web Českého rozhlasu.

Francouzské úřady nechaly společnost zavřít v roce 2010 poté, co zjistily, že firma vyráběla implantáty z nevhodného materiálu. Své výrobky ale před tím vyvezla do více než 65 zemí světa, včetně České republiky. 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …