Francouzské prezidentské volby: Boj o Johanku z Arku

06.01.2012 17:56

Francie si dnes připomíná 600. výročí narození národní světice Johanky z Arku, kterou si jako symbol pokoušejí přivlastnit mnohé politické strany. Přisadil si i prezident Sarkozy, Ségolene Royal zase ladí feministickou notu...

Francouzské prezidentské volby: Boj o Johanku z Arku
Foto: Movieweb.com
Popisek: Johanka z Arku v podání Milly Jovovich ve stejnojmenném velkofilmu

Význam Johanky z Arku jako národního symbolu ale oproti dřívějším dobám poklesl, myslí si ředitel dijonské sekce pařížského Institutu politických věd Lukáš Macek. „Ve 20. století a zejména v posledním desetiletí se ten symbol stal trošku kontroverznějším i proto, že došlo k určitému politickému přivlastnění si tohoto symbolu krajní pravicí, což poněkud pošramotilo jeho obraz v očích ostatních politických stran,“ vysvětluje Macek na webu Českého rozhlasu. 


Ředitel dijonské sekce pařížského Institutu politických věd Lukáš Macek mluví o Johance z Arku jako o francouzském národním symbolu.


Krajní pravice s Johankou proti islámu


„Krajní pravice se staví jako obránce francouzských hodnot proti všem vnějším negativním vlivům nebo proti všemu, co vnímají jako novou formu agrese, tím, že hlavní cíl, na který se zaměřují ve své rétorice v dnešní době, je především islám a přistěhovalci z islámských zemí,“ dodává. 


Napříč francouzskou politickou scénou se ovšem objevují pokusy prolomit monopol krajní pravice na Pannu orleánskou.U příležitosti výročí Johančina narození například zamířil francouzský prezident Nicolas Sarkozy do její rodné vesnice Domrémy. 


Sarkozy si také přisadil


„Snaha nenechat ten symbol pouze nacionalistům určitě existuje a myslím si, že minimálně z části u Nicolase Sarkozyho existuje tato motivace. Na stranu druhou, že Nicolas Sarkozy v začínající volební kampani dělá a bude dělat různá gesta, kterými se bude snažit oslovit i voliče, kteří uvažují o tom, že by volili extrémní pravici, to je samozřejmě také fakt,“ upřesňuje Macek. 


Levicová politička Ségolène Royal zase Johanku ráda zmiňuje ve feministické perspektivě jako ženu, která se dokázala prosadit v ryze mužském prostředí. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …