Hollande na adresu Sarkozyho: Prezident neúspěchu, hnusák. Kampaň ve Francii houstne

05.01.2012 16:47

Levicový Sarkozyho oponent Hollande rozvířil v posledních dnech nemálo prezidentskou kampaň ve Francii. Sešel se totiž s novináři a off record řekl: "Sarkozyho strategií v předvolebním boji bude asi toto: 'Jsem prezidentem neúspěchu, jsem hnusák, ale v této těžké době jsem jediný, kdo je schopný: zvolte mě'."

Hollande na adresu Sarkozyho: Prezident neúspěchu, hnusák. Kampaň ve Francii houstne
Foto: Librabunda Blog
Popisek: Francouzský prezident Francois Hollande

Hollande posléze informace prohlásil za překroucené a omlouvat se prý nehodlá. Prezidentský kandidát francouzské Socialistické strany Francois Hollande tak dost ostře vstoupil do předvolební kampaně.


Ve svém prohlášení podle očekávání kritizoval současného prezidenta Nicolase Sarkozyho. Jeho vládu označil za období, kdy se toho hodně namluvilo a málo vykonalo. Své plány ale nesdělil….


Ostrá kampaň začala


Podle ředitele dijonské sekce pařížského Institutu politických věd Lukáše Macka se Hollande rozhodl zintenzivnit svojí kampaň. Reaguje tak zřejmě na kritiku, že je pasivní a nechává Sarkozymu příliš mnoho prostoru. Ve své kampani se ale zatím spíš vyhýbá konkrétním návrhům. 


„V jeho zájmu je zůstat v obecné rovině střetu se Sarkozym a potřebě změny. Řada bodů v programu socialistů, který se dělal ještě v období před nástupem krize, totiž působí v dnešní době velmi diskutabilně,“ vysvětlil Macek na webu Českého rozhlasu. 


Možnosti Francoise Hollandea zhodnotil ve vysílání Rádia Česko ředitel dijonské sekce pařížského Institutu politických věd Lukáš Macek.


Velké změny se nečekají


Hollande podle něj patří k realistickému křídlu své strany a upřednostňuje umírněný přístup. V případě zvolení tak nelze očekávat nějaké radikální změny. „Socialisté se hodně poučili ze zkušeností z 80. let, kdy po prvním roce vládnutí museli svoji politiku přehodnocovat,“ připomněl Macek. 


„Pro Hollandea bude důležité, aby nefrustroval výrazně levicovou část svého voličstva. Existuje totiž celá řada radikálnějších kandidátů, kteří mu mohou odebrat několik procent hlasů, které by pak mohly chybět,“ upozornil Lukáš Macek. 

 



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …