Itálií zmítá krize, zato má nejlépe placené poslance v Evropě

05.01.2012 14:36

Ukázalo se, a to ve zprávě komise vedené šéfem italského statistického úřadu Enrikem Giovanninim, že italští poslanci berou luxusních 11 283 eur (290 000 korun) hrubého. A k tomu ještě zadarmo cestují vlakem i letadlem a neplatí dálniční poplatky. Přesto k tomu dostávají dalších 3503 eur (90 000 korun) na pokrytí cestovních (!) nákladů.

Itálií zmítá krize, zato má nejlépe placené poslance v Evropě
Foto: Dobber Blog
Popisek: Památník italského krále Viktora Emanuela II.

Plat 630 členů dolní komory parlamentu přesahuje o 60 procent evropský průměr. Plat senátorů a jejich výhody jsou ještě o trochu vyšší, konstatovala ještě zmíněná zpráva.


Snaha o změnu těchto nehorázně vysokých odměn pro veřejné činitele je prioritou nové úřednické vlády premiéra Maria Montiho, poslanci si ale na své výdobytky nechtějí nechat sáhnout.


"Všechno tohle slouží pouze k tomu, ukázat si prstem na poslance jako kastu, která mrhá penězi, aniž by byla známá fakta. Jedná se o snahu potrestat politiky jen z ideologických důvodů," prohlásil Antonio Mazzocchi ze strany Lid svobody a dodal, že nebyly - podle něj - započteny všechny výhody, které mají zákonodárci v jiných zemích.

Ať koná vláda

Podle Enrika Giovanniniho by zveřejněné údaje měly sloužit jako podklad pro zamyšlení v příštích měsících. "Poskytli jsme veškeré údaje, nyní je to na politicích a vládě, aby učinila rozhodnutí, a na veřejném mínění, aby to posoudilo." A veřejné mínění, jak uvedla ČT, je těmito informacemi velmi rozhořčeno.

To čeští poslanci v roce 2010 prokázali v době hospodářské krize solidaritu a platy si snížili. Tehdy ale omylem všichni (až na jednoho uvědomělého) zvedli ruku pro větší škrty, než bylo původně v plánu. Novelou zákona si totiž snížili platy o 5 % a navíc ještě zdanili náhrady, které připojili ke mzdě. A z náhrad musejí odvádět kromě daně také sociální a zdravotní pojištění – proti Italům jsou tedy čeští zákonodárci úplní žebráci…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …