Kauza Sasanka kvete: Slovenský parlament se dá koupit za 300 milionů. Prý levně

28.02.2012 16:03

"Richard Sulík v mnohých veciach klamal," řekl na začátku dnešní tiskové konference podnikatel Marián Kočner, všeobecně považovaný za člověka, napojeného na mafii. Na konferenci vysvětloval, jak to bylo s jeho setkáváním a SMS komunikací s předsedou vládní strany SaS Richardem Sulíkem. Sulík nakonec potvrdil, že se s Kočnerem setkával, když vyšel najevo, respektive byl zveřejněný na internetu dokument Sasanka.

Kauza Sasanka kvete: Slovenský parlament se dá koupit za 300 milionů. Prý levně
Foto: Parameter.sk
Popisek: Šéf SaS Richard Sulík

Kočner na tiskovce řekl, že strana SaS přijala od společníka Penty Jozefa Špirka pět miliónů korun v igelitce s logem Tesco na předvolební kampaň v roce 2010: "Pýtal som sa Sulíka, či od jedného zo spoločníkov Penty nedostali finančný príspevok na kampaň, ktorý ale nie je uvedený na webe medzi príspevkami. Tak sa ma spýtal, odkiaľ to viem a že on od Jozefa Špirka žiadne peniaze nezobral. Je to pravda, doniesol ich pokladník strany SaS Kolárik, ktorý ich od Špirka dostal v bielej Tesco igelitke," řekl Kočner s tím, že k tomuto tvrzení sice nemá důkazy, ale je ochotný zaplatit test na detektoru lži, který by podstoupila SaS.


„To, že Richard Sulík tvrdil, že SaS nezobrala žiadne peniaze od žiadneho sponzora, nie je pravda,“ řekl dále Kočner. "Pani Radičová by nikdy nedovolila privatizáciu SPP, tak ako ju chceli niektorí členovia SaS." Což je podle Kočnera důvod, proč se členové strany SaS snažili o výměnu premiérky.


Sulík mě zklamal


Spis Sasanka obsahuje esemeskovou komunikaci mezi Sulíkem a Kočnerem z roku 2010 o volbě generálního prokurátora. Kočner ale řekl, že se spolu setkávali už dříve: "Začali sme sa so Sulíkom stretávať pred voľbami. Nie po voľbách, ako tvrdí on. Bolo to predtým ako SaS začala pripravovať kandidátku do Národnej rady," řekl. "V Sulíkovi som sa veľmi sklamal, lebo ma zaprel, urobil zo mňa mafiána a zločinca. Pred tým mu to nevadilo, vtedy ma považoval za čestného človeka," sdělil také Kočner. "A zaprel ma len preto, že nevedel ako má vysvetliť to, prečo sa so mnou stretával."


Dalším tématem tiskovky bylo zveřejnění nahrávek z Kočnerova bytu, kde se setkával se Sulíkem: "Monitoring mojej osoby pripúšťam. Ako viem, nachádzam sa na "závadových Spišiakových" zoznamoch,“ řekl Kočnar a narážel na „mafiánské seznamy“, které zveřejnil policejní prezident. "Ale myslím si, že za odpočúvaním bola osoba Richarda Sulíka," dodal s tím, že se domnívá, že videokamera byla ukrytá v termostatu topení.


Kamera byla ukrytá v termostatu


"Podľa uhla kamery som začal hľadať, kde tá ploštica bola. Jedna jediná vec v tom dome ostala na svojom mieste pred rokom, dvoma aj piatimi rokmi. Ostatné všetko bolo premiestené. Išlo o termostat," upřesnil Kočnar. "V zime som nevedel naladiť kúrenie. Nevedel som prečo. Tak som zavolal mechanika, ktorý vymenil celé riadenie na kotli. Ja som dnes presvedčený, že v tom ovládači, lebo ho dnes už nemám, bola ploštica."


"Ponúkam 300-tisíc eur, kto mi donesie informáciu, kto tam to zariadenie namontoval. A potom už bude jednoduché zistiť, kto to dal na web. Ja to zistím. A verím tomu, že niekto príde," vyzval Kočnar k tomu, aby získal kýženou informaci. Na závěr tiskové konference ještě sdělil, že podle něj je na Slovensku minimálně patnáct lidí, kteří svým bohatstvím dokáží ovlivňovat zemi. "Ktosi mi niekedy povedal, že slovenský parlament sa dá kúpiť za 300 miliónov korún na akýkoľvek zákon. Dosť lacno," dodal úplně na konec Kočnar.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …