Křesťané na Slovensku posilují, jsou druhou nejsilnější stranou. V Česku jsou až pátí

01.02.2012 17:15

Pokud by se volby do Národnej rady SR konaly ne v březnu, ale už koncem ledna, Ficův Smer by v parlamentu obsadil 72 křesel se ziskem 41,4 procent hlasu voličů, na druhém místě by se ale objevilo KDH s 9, 4 % a až za ním SDKÚ. Vyplývá to z telefonického průzkumu veřejného mínění agentury FOCUS. Tuto zprávu přinesla slovenská média.

Křesťané na Slovensku posilují, jsou druhou nejsilnější stranou. V Česku jsou až pátí
Foto: KDH
Popisek: Přední představitelé slovenské strany KDH na tiskové konferenci k volbám 28. ledna 2012

SaS má v průzkumu 7,6 procent a MOST-HÍD 7,2 procenta. Tyto strany by podle výzkumu obsadily 56 parlamentních křesel. Do slovenského parlamentu by se ještě dostalo hnutí  OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (12 křesel) a SNS (5,6 procent), které by získaly deset poslaneckých mandátů. Podle průzkumu agentury Polis, který si objednala televize TA3, by KDH získalo ve volbách dokonce 11 procent voličských hlasů.


Smer je stále bezkonkurenčně vepředu. Podle posledního výzkumu SANEP, který se konal předminulý týden, atakoval padesátiprocentní hranici voličské podpory. Tehdy byla druhá nejsilnější strana na Slovensku SDKÚ-DS, KDH měla jen 8,9 procenta hlasů, slovenští křesťané tedy, zdá se, posílili.


Česká KDU-ČSL může leda závidět

Podle posledního průzkumu agentury SANEP ze včerejška by v krajských volbách v deseti krajích uspěla TOP 09 a v osmi krajích by získali své zástupce i lidovci. Poslední výzkum voličských preferencí do parlamentu SANEP prováděl 13. ledna 2012 a ten dopadl pro KDU-ČSL na rozdíl od minulých voleb, kdy se ani nedostali do sněmovny, lépe: Vítězství by si připsala sociální demokracie s téměř 30 procenty, druhá by byla ODS, třetí komunisté, pak teprve TOP 09 a pátou stranou, která by pronikla do parlamentu, jsou lidovci, kterým od prosince opět mírně stoupla voličská podpora.


"Jsme stranou, která v posledních volbách dostala od voličů lekci. Za to děkujeme, poučili jsme se," řekl na ideové konferenci v paláci  Charitas rok a půl po sněmovních volbách lídr Bělobrádek. Recept, který lidovci zvolili, je jednoduchý: Postavit se do čela těch, kterým se nelíbí škrtací a dohadovací politika Nečasova kabinetu, ale zároveň se nechtějí tísnit na Václavském náměstí pod pódiem s řečnícími nacionalistickými populisty, napsaly v reportáži ParlamentníListy.cz. V závěrečné řeči předseda Bělobrádek zdůraznil: "Politika v ČR se řídí heslem ´Rozděl a panuj.´ Lidovci přitom chtějí spojovat. Odmítáme opilecké řeči o tom, že jsme socialisté chodící do kostela!“

 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …