Levné dovolené v Egyptě nám končí, soudí karikaturista Mareš. Teď tam zavládne islám

24.01.2012 13:32

Volby v Egyptě vyhrálo Muslimské bratrstvo, od něhož se lze nadít lecčeho – prohibice, zákazu nošení bikin na plážích… Ještě ke všemu teď svět obletěla zpráva, že desítky ozbrojených beduínů přepadly egyptské turistické letovisko u Rudého moře. V komplexu nejsou žádní turisté, ozbrojenci ale drží jako rukojmí jeho zaměstnance… Oblíbená dovolenková destinace tisíců Čechů tak už zřejmě není bezpečná. Anebo ano? Štěpán Mareš má zato, že pyramidy brzy zalijí do vosku, Asociace cestovních kanceláří zase tvrdí, že se nic neděje.

Levné dovolené v Egyptě nám končí, soudí karikaturista Mareš. Teď tam zavládne islám
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Za to, že je propustí a nezničí hotel, požadují beduíni jako výkupné v přepočtu 13 miliónů korun. Letovisko Aqua Sun leží u Taby nedaleko izraelské hranice. Zahraniční turisty láká na dva kilometry písečných pláží. V tuto chvíli ho ale podle místních médií okupuje 70 beduínských ozbrojenců. Egypská policie proti nim zatím nezasáhla, údajně s argumentem, že k tomu potřebuje izraelské povolení. 


Beduíni tvrdí, že letovisko leží na jejich pozemcích. Úřady to popírají. Incident ale zapadá do dlouhodobých stížností sinajských Beduínů, že turistický byznys přináší zisk pouze Egypťanům z vnitrozemí, zatímco místní obyvatelé z něj nemají žádný prospěch. Beduíni navíc tvrdí, že jejich postavení nezlepšila ani loňská revoluce. 


Zítra uplyne přesně rok od začátku protestů, které nakonec svrhly prezidenta Husního Mubáraka. Jeden z beduínských vůdců minulý týden varoval, že jeho lidé spustí svoji vlastní revoluci - tentokrát prý nikoli na káhirském náměstí Tahrír, ale právě na Sinajském poloostrově, jak píše web Českého rozhlasu. 


Muslimské bratrstvo zvítězilo ve volbách

Egyptská Strana svobody a spravedlnosti, která je politickým křídlem Muslimského bratrstva, obsadí téměř polovinu egyptského parlamentu. Vyplývá to z oficiálních výsledků voleb, které v uplynulých týdnech v nejlidnatější arabské zemi probíhaly. I další čtvrtinu křesel získali islamisté, a to ze strany an-Núr. Ta se však podle všeho na moci podílet nebude.


Dolní komora egyptského parlamentu má poprvé zasedat v pondělí. 235 křesel tam čeká na politiky napojené na Muslimské bratrstvo. Se ziskem 47 procent budou páteří demokraticky zvolené moci. Předpokládá se, že si do vlády přizvou i některé poražené liberály. S Muslimským bratrstvem jako budoucí vládní silou už jednají i zahraniční delegace. Naopak fundamentalistická strana an-Núr naznačuje, že zůstane raději v opozici, než aby spolupracovala se sekulárními politiky.  


Zalijí pyramidy voskem?


Štěpán Mareš okomentoval volební vítězství v Egyptě takto: „Volby v Egyptě s definitivní platností vyhrálo tzv. Muslimské bratrstvo. To jsou konzervativní islamisté, kteří chtějí v zemi například zavést právo šaríja, zalít pyramidy voskem, a zřídit oddělené pláže pro muže a ženy. Přičemž ženy nesmějí nosit klasické plavky (evropské či americké bikiny), ale budou muset být zahaleny celé. Jo, a ještě chce tato vítězná strana zakázat turistům požívání alkoholu.... spíše by se dalo tedy napsat, že volby v Egyptě vyhráli pomatenci a tmáři, žijící duchem kdesi před pěti sty lety!“


Není se čeho bát, to jsou jen řeči


Naopak Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří, má za to, že pokud se v Egyptě něco změní, tak maximálně k lepšímu: „Náš názor na Egypt jako bezpečnou destinaci je stabilní. Nejsilnější parlamentní strana je sice muslimská, ale umírněná, a dobře ví, že turismus je v Egyptě odvětví, na nějž je navázáno osm milionů lidí. Není se tedy třeba bát občasné islámské rétoriky, to je vnitropolitická věc, která se turistů nedotkne,“ optimisticky se vyjádřil pro ParlamentníListy.cz Jan Papež.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …