Maďarský prezident opsal dizertačku, bude ho to stát úřad

30.03.2012 9:06

Kvůli skandálu s opsanou dizertační prací zřejmě rezignuje maďarský prezident Pál Schmitt. Teď se jen čeká na to, jakou formu pro demisi zvolí. Univerzita uznala, že Schmitt práci z velké části opsal, a odebrala mu doktorský titul. Zrušením dnešního oficiálního programu maďarský prezident Pál Schmitt podpořil spekulace o své rezignaci.

Maďarský prezident opsal dizertačku, bude ho to stát úřad
Foto: eppgroup.eu
Popisek: Maďarský prezident Pál Schmitt

„Napětí se stupňuje, pravděpodobně se hledá řešení, jak do jisté míry zachovat prezidentovu tvář,“ popsal aktuální situaci spolupracovník ČRo v Budapešti Gregor Martin Papucsek.  Premiér Viktor Orbán v dnešním krátkém rozhlasovém vyjádření k situaci pouze uvedl, že prezident je nedotknutelný. Jakékoli rozhodnutí tedy musí podle něj přijmout Pál Schmitt sám. 


Prezidenta vyzvaly k rezignaci opozice i některá média. Skupina mladých lidí postavila před prezidentským palácem několik stanů s tím, že neodejdou, dokud prezident neodstoupí. 

Opsal značnou část doktorské práce, vyšlo to najevo v lednu


Maďarský prezident Pál Schmitt opsal značnou část své doktorské práce z roku 1992. K takovému závěru dospěla komise na budapešťské univerzitě, kde Schmitt vystudoval ekonomii a tělesnou výchovu. Týdeník HGV letos v lednu zjistil, že dizertační práce Pála Schmitta z roku 1992 je na 180 z 250 stran identická s dřívějším textem bulharského sportovního vědce Nikolaje Georgieva.  Později vyšlo najevo, že dalších 15 stran se shoduje s prací německého autora. Schmitt to odmítal, pod tlakem ale vznikla univerzitní vyšetřovací komise. Ta teď obvinění potvrdila. 


Pál Schmitt je bývalým místopředsedou konzervativní strany Fidesz současného premiéra Viktora Orbána. Parlament ho do čela země zvolil v roce 2010 na pět let. Před zahájením politické kariéry získal jako člen maďarského šermířského družstva dvě zlaté olympijské medaile. 


{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="Maďarsko" count=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …