Mám teď prst na evropských penězích pro obce, říká nový místopředseda EP z Česka

19.01.2012 8:03

Oldřich Vlasák (ODS) byl ve středu ve Štrasburku zvolen místopředsedou Evropského parlamentu. Ve funkci by chtěl prosadit především úspornější provoz sněmovny, jak sám říká. Je to úspěch pro Česko, byť místopředsedů není málo, je jich rovných čtrnáct. Oldřich Vlasák kandidoval jako jediný zástupce skupiny Evropští konzervativci a reformisté. Stal se také jediným Čechem, který bude v předsednictvu sněmovnu na další dva a půl roku řídit.

Mám teď prst na evropských penězích pro obce, říká nový místopředseda EP z Česka
Foto: Mes Foto
Popisek: Místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák (ODS)

"Vzhledem k tomu, že jsem byl kandidátem středně velké frakce s 53 poslanci, považuji volební výsledek za obrovský úspěch a závazek do budoucna. Opět se potvrdilo, že jak Občanská demokratická strana, tak frakce Evropských konzervativců a reformistů má v Evropském parlamentu velký koaliční potenciál a důležitou roli v evropském politickém spektru,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz nově zvolený místopředseda EP Oldřich Vlasák.

"Protože má předsednictvo v kompetenci vyřizovat veškeré administrativní, personální, organizační či finanční otázky spojené s fungováním parlamentu, je určitě dobře, že má v tomto orgánu Česká republika svého zástupce,“ dodal bývalý primátor Hradce Králové a předseda Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák. Právě zájmy České republiky a jeho samospráv bude moci ve vedení parlamentu prosazovat.

EP spolurozhoduje o výši evropských fondů

Jak konkrétně může EP ovlivnit zájmy ČR a jeho samospráv?

"Těch konkrétních příkladů je hodně. EP například spolurozhoduje s Radou ministrů o pravidlech využívání evropských fondů a jejich výši pro Českou republiku. To znamená, že právě EP ovlivní, jaké projekty bude možné ze strany obcí, měst a krajů realizovat a kolik na ně bude peněz. Jiným příkladem je směrnice o pozdních platbách, kterou již brzy bude muset náš stát tzv. transponovat do tuzemské legislativy. Pro obce tato směrnice znamená, že nebudou moci vystavit fakturu s lhůtou splatnosti delší než třicet dnů. Přijali jsme revizi směrnici o energetické náročnosti budov, se kterou jsem osobně nesouhlasil a která zavádí pojem budovy s téměř nulovou spotřebou energie, což považuji za nesmysl. Nicméně tak budou přísnější požadavky na rekonstrukci budov ve vlastnictví samospráv. A s příklady bych mohl pokračovat dál a dál,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Oldřich Vlasák.

"Své zvolení beru také jako jisté ocenění mé dlouholeté práce na úrovni výborů nebo pracovní skupiny pro rozvoj měst," řekl po svém zvolení Oldřich Vlasák. "A navíc je dobře, že náš dlouhodobý a konstruktivní důraz na reformy EU a jejích institucí směrem k efektivitě, demokratičnosti a transparentnosti je kolegy brán vážně a s respektem."

EP moc utrácí, to chci změnit

Právě hospodárné nakládání s penězi daňových poplatníků je jednou z priorit, které chce Oldřich Vlasák ve vedení Evropského parlamentu prosazovat. Tomu by chtěl i přizpůsobit oblasti, za které bude v předsednictvu EP odpovídat. Každý ze čtrnácti místopředsedů totiž má v předsednictvu na starosti konkrétní oblast činnosti parlamentu.

"Velmi jednoduše řečeno, EP v řadě oblastí utrácí příliš mnoho peněz na svůj vlastní provoz. Navíc požaduje svůj rozpočet neustále navyšovat. Rozpočet EP bychom však spíše měli snižovat. Měli bychom se napříště vyhnout monstrózním projektům, jaké například představuje nové návštěvnické centrum v Bruselu, které zabírá šest tisíc čtverečních metrů a spolkne mnoho milionů ročně na provoz. Neměli bychom stavět velice kontroverzní Dům evropské historie. Musíme se pokusit redukovat neustálé stěhování do Štrasburku. Měli bychom omezit náklady na propagaci. V době nových technologií nepotřebujeme tisknout milióny stran s projednávanými dokumenty ve všech úředních jazycích, které stejně každý nakonec vyhodí do koše. A tak bych mohl pokračovat dál a dál,“ odpověděl nám místopředseda EP na otázku,  jak si konkrétně představuje úspory v Evropském parlamentu, které si vzal za své prosazovat.

Zaměřit se ale také chce také na politiku východního sousedství, rozšiřování EU a na euroatlantické vztahy, protože tyto oblasti jsou důležité pro postavení České republiky v Evropě.

A jak získá nový místopředseda svoje portfolio, o něž se bude starat? "Neexistují žádná písemná pravidla, která by rozdělení oblastí upravovala. Ze zákulisí vám však mohu prozradit, že o tom ve skutečnosti rozhodne předseda Schulz a jeho administrativa. Moje priority jsou vztahy EP se samosprávami a Výborem regionů, euroatlantické vztahy a rozpočet. Intenzivně proto s předsedou o těchto portfoliích jednám a snažím se ho přesvědčit, že jsem na tyto činnosti nejvhodnějším kandidátem,“ vysvětlil nám Oldřich Vlasák.

Mám tu dobré kontakty

A co ostatních 13 nově zvolených místopředsedů? Jakou s nimi očekává spolupráci? "Poslancem Evropského parlamentu jsem již osmým rokem a mohu říci, že většinu z místopředsedů znám dokonce výborně. S mnohými nás spojují obdobné zkušenosti z minulosti či společné zájmy. Například Němec Alexandr Alvaro stejně jako já dělal judo, se  Španělem Alejem Vidal-Quadrasem dlouhodobě podporujeme iránskou opozici, s Rakušákem Othmarem Karasem jsme byli kluboví pokladníci  apod. Je nesmírně důležité, že máme dobré vztahy a že se vzájemně respektujeme. Stejně tak, jak se mi dobře pracuje v politickém vedení výboru pro regionální rozvoj, se mi jistě bude dobře spolupracovat i ve vedení EP,“ je přesvědčen nový místopředseda Vlasák.

O den dříve než pan Vlasák byl zvolen nový předseda Evropského parlamentu. Jak tedy český zástupce vychází s novým předsedou z Německa, Martinem  Schulzem?  "Intenzivnější kontakt jsem se Schulzem ještě neměl, známe se z diskusí na plenárním shromáždění a společenských akcí. Po pravdě řečeno, jednání s ním nebude rozhodně jednoduché. Již první schůze pod jeho vedením ukázala, že je poměrně impulzivní a nechová se ke všem stejně. Připadám si s ním trochu jako ve škole, kontinuálně totiž mává zvonečkem a okřikuje poslance, aby nemluvili a posadili se. Uvidíme tedy, zda ho nová role v tomto ohledu dokáže změnit,“ prozradil nám svoje první pocity Oldřich Vlasák.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …