Mega volební úspěch Smeru? Fico dostal k urnám i ty, co volit nechodí, tvrdí průzkum

20.03.2012 12:05

Nedávné slovenské volby a především neuvěřitelný úspěch strany Smer stále zaměstnávají média i analytiky. Ukázalo se, že nejvěrnější voliče má Smer, naopak nejpřelétavější SaS, a SDKÚ byla pro změnu největším „dárcem“ voličů Smeru. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus, která se před volebními místnostmi ptala voličů, koho volili v roce 2010. Nečekaně vysoké vítězství strany Směr přičítá šéf agentury, sociolog Martin Slosiarik zejména tomu, že se Robertovi Ficovi podařilo dostat k volebním urnám takřka 40 procent voličů, kteří před dvěma lety nepřišli.

Mega volební úspěch Smeru? Fico dostal k urnám i ty, co volit nechodí, tvrdí průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Fico

„Predsvedčil takmer 84-tisíc ľudí, ktorí sa na voľbách v roku 2010 nemohli alebo nechceli zúčastniť. Priniesli mu zhruba tri až štyri  percentá navyše,“ řekl Sme.sk Slosiarik. Směr si navíc dokázal udržet až 90 procent voličů z minulých voleb. Také převzal téměř všechny voliče HZDS.


Dosud vládnoucí strana Mikuláše Dzurindy, který po prohře rezignoval, nedokázala oslovit voliče jiných stran takřka vůbec a volili ji jen ti nejvěrnější. Z velkých ztrát stran SaS a SDKÚ čerpala hlavně nová strana Obyčajní ľudia Igora Matoviče. „Išlo predovšetkým o frustrovaných voličov, ktorých sklamanie malo zdroj v predvolebných kauzách ako Gorila a Sasanka, ale aj v páde vlády a neschopnosti pravicových strán nájsť spoločnú reč,“ míní Slosiarik.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …