Na Václava Havla vzpomínala teď i Moskva

20.03.2012 16:06

Stovky lidí v Moskvě uctily památku zesnulého českého prezidenta Václava Havla. Zavzpomínat přišly na českého dramatika a politika do jednoho z moskevských divadel umělci, spisovatelé, aktivisté, ale i prostá veřejnost. Mnozí z nich mají za to, že odkaz Václava Havla je v měnícím se Rusku aktuálnější než kdy jindy.

Na Václava Havla vzpomínala teď i Moskva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Morální autorita, živý důkaz toho, že politik může zůstat lidský a zodpovědný i po letech v nejvyšší funkci, inspirace pro ruskou společnost, tak o Václavu Havlovi mluvili účastníci moskevské vzpomínky, ať už z pódia Divadla mladého diváka nebo z hlediště.  Život Václava Havla, respektovaného Rusy za podporu disentu během sovětských let, ale i za konzistentní hodnocení současných problémů největší země světa, připomněly osobní vzpomínky, úryvky z jeho díla, dokumentů, fotografie i hudba. 


Oficiální místa mlčela, to ale není prý reakce všech Rusů


„Václav Havel byl vzácným případem, který dokázal, že mravní politika může uspět,“ je přesvědčena čtyřiaosmdesátiletá Ludmila Alexejevová, sovětská disidentka a zakladatelka moskevské Helsinské skupiny. Veteránka ruského hnutí za lidská práva zároveň apelovala na české obyvatele, aby nepovažovali postoj oficiálních ruských míst, která úmrtí Václava Havla přešla mlčením, za reakci všech Rusů. O jejich vřelém vztahu podle ní svědčí nejen plné hlediště, ale i plakáty a minuta ticha, kterou uctili památku českého prezidenta krátce po jeho úmrtí účastníci masových opozičních protestů. 


Odkaz Havla je pro Rusko inspirující, tvrdili účastníci piety


Mnozí účastníci vzpomínky jsou přitom přesvědčeni, že odkaz Václava Havla je pro Rusko aktuálnější než kdy jindy. Jak aplaudujícímu publiku řekla vydavatelka a lingvistka Irina Prochorovová, sestra miliardáře Michajla Prochorova, který kandidoval v nedávných prezidentských volbách, v Rusku sílí poptávka po novém hrdinovi, který by podobně jako Václav Havel vzešel z kulturně intelektuálního zázemí a nevedl zemi silou a z pozice dominantního pseudosamce, tak jako nyní. 


Život Václava Havla připomněly osobní vzpomínky, úryvky z jeho díla, filmových dokumentů, fotografie i hudba. 

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …