Němci odstavili jaderné elektrárny a my to zaplatíme. Tak se chová dobrý soused?

10.01.2012 14:31

Jak je to možné? Jednoduše. Česká elektrická soustava se potýká s větším zatížením než dříve. Důvodem jsou změny energetické koncepce v Německu, které odstavilo své jaderné elektrárny a zvyšuje svůj podíl takzvaných zelených zdrojů. Jediná ochrana je instalace drahých transformátorů, což se promítne do tuzemských cen elektřiny.

Němci odstavili jaderné elektrárny a my to zaplatíme. Tak se chová dobrý soused?
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

ČEPS byl loni nucen v některých situacích zvládnout přenos až 3500 megawattů elektrického výkonu, jak píše iHned, přitom obvyklá hodnota se prý pohybuje kolem 1000 MW. A instalace dvou transformátorů stojí asi dvě miliardy korun. Kdo to zaplatí? Spotřebitelé v cenách elektřiny. Na tiskové konferenci to dnes řekl generální ředitel provozovatele soustavy ČEPS Vladimír Tošovský.


Poláci mají stejný problém


Podobné problémy má i Polsko, které však již instalaci speciálních transformátorů připravuje, letos na jaře proběhne tendr a hotovo by mělo být do tří let. V důsledku polské obrany však česká strana bude trpět ještě více, takže se patrně nevyhne stejnému kroku jako Polsko.


Podle Tošovského je instalace transformátorů na hranicích s Německem pro omezení přenosu elektřiny až krajním řešením. "Chceme ten problém vyřešit kombinací několika řešení," řekl Tošovský. Případná instalace transformátorů by se podle Tošovského neprojevila v cenách elektřiny dramaticky. Poplatek za přenos tvoří kolem čtyř procent konečné ceny. "Dohlížel by na to Energetický regulační úřad," sdělil.


Podle Romana toho lze naopak využít


Bývalý šéf ČEZ Martin Roman již loni prohlásil, že německý odklon od jádra je příležitostí pro Česko. "Kdybychom řekli, že tu elektřinu dál nepustíme, zkolabuje celá německá síť. Žádný zákon českému provozovateli přenosové soustavy nenařizuje elektřinu Německa přenášet," řekl tehdy Roman s tím, že by Němci měli platit, a to sedm miliard ročně.


Nečas se předem omlouvá za dostavbu Temelína


Premiér Nečas v dopise, který byl vloni v listopadu zaslán do berlínského kancléřství, zdůrazňuje zájem na tom, aby dostavba dvou bloků jaderné elektrárny Temelín neměla negativní dopad na "vynikající úroveň česko-německých vztahů". Vyzývá kancléřku Merkelovou k veřejné diskusi. O tom, že by nějak interpeloval Němce, kteří přetěžují naši energetickou soustavu, není známo…



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …