Němečtí vyhnanci chtějí odškodnění. Za otrockou práci v ČSR

21.01.2012 8:51

Svaz německých vyhnanců (BdV) vyzval německou spolkovou vládu, aby poté, co odškodnila Čechy za války nuceně nasazené na práci v Německu, učinila podobné humanitární gesto i vůči Němcům, kteří po válce otrocky pracovali v tehdejším Československu.

Němečtí vyhnanci chtějí odškodnění. Za otrockou práci v ČSR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohoslužba v Mnichově

Němečtí vyhnanci míní, že vláda v Berlíně by měla zohlednit nejen jejich poválečné utrpení, ale také to, že se po příchodu do Německa velkou měrou podíleli na obnově válkou zničené země a takzvaném německém hospodářském zázraku. A protože odškodnění od Česka, Polska, Ruska a dalších zemí, kde po prohrané válce Němci pracovali, zřejmě nedostanou, obracejí se na vlastní vládu v Berlíně.



„Naléhavě žádáme vládu, aby znovu posoudila možnost humanitárního gesta ve formě jednorázového odškodného pro osoby, které byly oběťmi násilí a nucení k otrocké práci. Vysoký věk lidí, kteří toto utrpení přežili, vyžaduje rychlé řešení,“ napsal spolek v dopise, na který upozornily LN.

Humanitární gesto by se mělo týkat Němců, kteří nebyli válečnými zločinci, ale přitom byli po válce jako civilisté nuceni v různých zemích k otrocké práci. U nás se podobný osud týkal minimálně desetitisíců lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …