Obama mluvil o americkém snu. Populista, shodly se komentáře

25.01.2012 13:02

Americká střední vrstva nesmí platit na dani víc než nejbohatší Američané, řekl prezident. V projevu o stavu Unie navrhl Barack Obama mimo jiné prodloužení daňových výhod pro 160 milionů lidí se středními příjmy. Slíbil také vyšetřit viníky finanční krize. V Kongresu vítal amerického prezidenta obvyklý aplaus a ceremonie. Obamův třetí projev o stavu Unie vyzníval z velké části už jako součást kampaně před podzimními prezidentskými volbami, na čemž se shodují komentátoři američtí i čeští.

Obama mluvil o americkém snu. Populista, shodly se komentáře
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Barack Obama sliboval spravedlivější ekonomický systém, kdy střední vrstva nebude platit víc, než nejbohatší Američané. Jako příklad uvedl sekretářku miliardáře Warrena Buffeta, která platí vyšší sazbu daně, než její šéf. Barack Obama také vyzval občany k větší zodpovědnosti. Tu by měli mít jak byznysmeni vytvářející nová místa v Americe a bohatí řádně odvádějící daně, tak také ostatní lidé, kteří se budou věnovat vzdělávání a své práci. Jen tak se podle Obamy podaří vybudovat spravedlivou ekonomiku se solidními základy, jak napsal web Českého rozhlasu. 


Ve Spojených státech musí podle prezidenta opět platit, že kdo tvrdě pracuje, daří se mu tak, že může založit rodinu, vlastnit dům, poslat děti na univerzitu a spořit si na důchod.  Obama vyzval Kongres k prodloužení daňových úlev pro 160 milionů Američanů. Oznámil naopak návrh zrušit daňové výhody pro firmy, které přesouvají výrobu do zahraničí. Slíbil mimo jiné ochranu před dotovanou čínskou konkurencí a chce také zřídit zvláštní vyšetřovací skupinu. Ta má zkoumat nekalé praktiky, které vedly k finanční krizi. 


Trochu populistický projev, míní komentáře


Projev se hodně nesl v duchu předvolební kampaně. Obama si mimo jiné připsal zásluhu o vytvoření 3 miliónů pracovních míst. Mnozí komentátoři hodnotili jeho vystoupení jako populistické. Barack Obama chce vyšší daně pro bohaté -  představil návrh na minimálně 30 procentní efektivní zdanění milionářů, které by mělo zabránit tomu, že nejbohatší platí nižší daně než střední třída. Komentátoři stanice CNBC to považují za čistě populistický krok. Také Petr Gapko z GE Money Bank si myslí, že jde o velmi diskutabilní opatření. Na jednu stranu to sice může přinést nějaké prostředky do státní kasy, ale dodatečná suma bývá v porovnání s potřebami státních rozpočtů jen malá. „Z tohoto pohledu se jeví tento krok jako spíše populistický. Je třeba si ale uvědomit, že Obama chce vytvořit politiku, která je spravedlivá ke všem a z tohoto pohledu jde o krok správným směrem,“ míní Gapko. 


Pěkný, důstojný projev. Jenže budou volby


Oslovili jsme Erika Besta, původem z USA, kde vystudoval politologii, ruštinu a získal titul MBA.  Best je profesí novinář,  který žije v České republice od roku 1991. On sám byl s projevem relativně spokojený. „Byl to hezký projev, kdybych nevěděl, že jsou volby,“ řekl ParlamentnímListům.cz. A dodal: „Obnovit tak zvaný americký sen, to se dobře poslouchá. Jen mi tam trochu chyběly informace, jak toho vlastně chce pan prezident dosáhnout. Také mě zaujalo, že prezident hodlá prostřednictvím svých výnosů, což je něco, co v Česku není – prezident má trochu monarchistické pravomoci vládnout prostřednictvím výnosů, odstavit byrokracii. Tohle bychom možná v Česku potřebovali také, třeba s dálnicemi,“ zasmál se na závěr Erik Best.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …