Parlamentní volby v Řecku: Škrty, anebo bankrot? Euro, nebo drachma?

06.05.2012 12:06

O své budoucnosti a možná i o budoucnosti celé Evropy rozhodují v předčasných parlamentních volbách lidé v zadluženém Řecku. O podporu deseti milionů voličů, podle průzkumů z velké části nerozhodnutých, se uchází celkem 32 stran. Do parlamentu by se jich mohlo dostat až deset, jen dvě až tři z nich ovšem souhlasí s tvrdými úsporami, které žádá Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. Pokud Řecko dohodu s věřiteli poruší, nedostane peníze a zbankrotuje. Jisté je, že dvě největší strany, socialisté a konzervativci, které v zemi střídavě vládly posledních skoro 40 let, dostanou výrazně méně hlasů než dřív.

Parlamentní volby v Řecku: Škrty, anebo bankrot? Euro, nebo drachma?
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Volební účast je podle reportéra Radiožurnálu Pavla Poláka velká. Lidé chodí k urnám už od nedělního rána od šesti hodin. Hodně Řeků je nespokojených se stavem, ve kterém se jejich země nachází. Svůj protesty chtějí dát najevo pomocí volebních lístků. 

Strach z chaosu


Řecké volby se často označují jako rozhodování mezi eurem a drachmou. Podle průzkumů chce většina Řeků v eurozóně zůstat. Bojí se chaosu poté, co by země euro opustila. Obávají se, že by po bankrotu přišli o své úspory. Na druhou stranu se jim nelíbí drastické škrty, ke kterým se vláda zavázala. 


Předčasné volby se uskutečňují v době, kdy se Řecko nachází v nejhorší hospodářské krizi od konce druhé světové války. Ekonomika se už pátým rokem v řadě propadá. Úsporný program, ke kterému se Řecko zavázalo výměnou za mezinárodní finanční pomoc, dusí jeho ekonomiku. Nezaměstnanost roste, už překročila dvacetiprocentní hranici. Rekordní nezaměstnanost je mezi mladými Řeky, více než 50 procent jich marně shání jakoukoli práci. 



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …