Polsko řeší problém: Vězení jsou plná opilých cyklistů

27.03.2012 14:30

V polských vězeních si odpykává trest více než pět tisíc lidí, kteří jeli na kole pod vlivem alkoholu a chytila je policie. Ve věznicích je přitom málo místa a cyklisti zabírají cely nebezpečnějším zločincům. Generální prokurátor chce systém změnit.

Polsko řeší problém: Vězení jsou plná opilých cyklistů
Foto: wikipedia.com
Popisek: Cyklista, ilustrační foto

Jenom vloni zadržela polská policie na 70 tisíc nestřízlivých cyklistů. Jsou prokuratury, kde kauzy opilých cyklistů tvoří až čtvrtinu všech případů.  Za jízdu na kole s alkoholem v krvi jim hrozí až rok vězení. Pokud způsobí dopravní nehodu tak i víc. Většinu zavřených tvoří recidivisti z venkova, kde je kolo hlavním dopravním prostředkem, jak napsal web Českého rozhlasu. 


Recidivisté z venkova


Měsíčně stojí stát odsouzený cyklista v přepočtu 15 tisíc korun. Za rok se náklady vyšplhají až na 900 miliónů. Větší účinek tyto tresty přitom nemají. Hlavně na venkově jezdí lidé opilí na kole dál.  Generální prokurátor to chce změnit. Tyto kauzy, pro společnost nijak zvlášť závažné, podle něj zbytečně ubírají vyšetřovatelům a soudcům čas. Navrhuje proto opilé cyklisty, kteří nezpůsobí dopravní nehodu, trestat pouze pokutou. Notoriční šlapající opilci by se měli spíše léčit. 


Střízliví na kole, střízliví i na svahu


Také lyžaře v Polsku čekala od Nového roku řada změn. Například děti do šestnácti let musí povinně lyžovat v helmě. Pokud na ni zapomenou, dostanou za to jejich rodiče pokutu až 3000 korun. Starší lyžaři pak musí být na svahu střízliví, namátkově to kontroluje policie…


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …