Právě teď: Německý prezident Wulff musel kvůli skandálům rezignovat

17.02.2012 11:33

Německý prezident Christian Wulff oznámil dnes svou rezignaci. S tímto prohlášením přišel den poté, kdy státní zastupitelství v Hannoveru požádalo německý parlament, aby prezidenta zbavilo kvůli vyšetřování imunity.

Právě teď: Německý prezident Wulff musel kvůli skandálům rezignovat
Foto: archiv
Popisek: Bývalý německý prezident Christian Wulff

Wulff prohlásil, že již necítí podporu veřejnosti, a proto z postu prezidenta okamžitě odstupuje. Věří nicméně, že se všechna obvinění proti němu vyjasní. „Choval jsem se vždy právně korektně, dělal jsem chyby, ale byl jsem upřímný. Zpravodajství z posledních dnů zranilo jak mne, tak mou ženu,“ řekl Wulff. 


Německého prezidenta stíhala v posledních týdnech jedna aféra za druhou, jak píše web Českého rozhlasu. Už před koncem loňského roku se objevilo podezření, že díky přátelství s jedním z podnikatelů získal výhodnou půjčku na dům. Do křížku s německými médii se dostal poté, co se snažil zabránit zveřejnění těchto informací v bulvárním Bildu.  


V době, kdy jako dolnosaský premiér zasedal v dozorčí radě Volkswagenu, měl získat za nadstandardních podmínek vůz Škoda. Hannoverské státní zastupitelství po prozkoumání nových dokumentů přišlo s obviněním, že německý prezident skutečně zneužil svého někdejšího postavení. 


Půl hodiny po jeho oznámení vystoupila před novinářky také spolková kancléřka Merkelová, která narychlo zrušila svoji cestu do Itálie. Wulffovi a první dámě Bettině poděkovala a vyzvala k hledání důstojného nástupce, který bude přijatelný i pro opozici. „Christian Wulff se během svého úřadu otevřeně zasahoval za energické a otevřené Německo,“ připomněla Merkelová, která ho do nejvyšší funkce prosadila.


Wulff zastával prezidentský úřad přibližně rok a půl a je už druhý v řadě, kdo na tuto funkci rezignoval. Stejným krokem překvapil předloni prezident Horst Köhler. Na něj se snesla vlna kritiky poté, co mluvil o nasazení Bundeswehru v Afghánistánu. Německá armáda tam podle jeho slov měla využít své vojenské i k prosazování svých hospodářských zájmů, jak píší Lidovky.cz. Nového prezidenta musí německý parlament podle ústavní listiny zvolit nejpozději do 30 dnů, tedy do neděle 18. března.

 



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …