Prezidentem je podle očekávání Putin. Protesty v Moskvě už dnes večer

05.03.2012 8:02

V příštích šesti letech povede Rusko Vladimír Putin. Po sečtení téměř všech volebních lístků získal 63,82 procenta hlasů a s velkou převahou porazil zbylé čtyři kandidáty. Putinovo vítězství už veřejně uznali dva jeho protikandidáti, čtvrtý v pořadí šéf nacionalistů Vladimir Žirinovskij a předseda strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov, který je poslední. Druhé místo patří vůdci ruských komunistů Gennadiji Zjuganovovi. Ten oznámil, že výsledky neuznává.

Prezidentem je podle očekávání Putin. Protesty v Moskvě už dnes večer
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Za největší překvapení voleb označují první ruské komentáře třetí místo miliardáře Michaila Prochorova, který má zatím sedm procent hlasů. Nejvíc stoupenců pravděpodobně získal ve velkých městech, například v Moskvě má podle předběžných výsledků přes 18 a v Petrohradě 12 procent. 


Vítězství současného premiéra přivítaly v centru Moskvy tisíce lidí. Opozice ale výsledky odmítá a vyzývá odpůrce Vladimira Putina k dalším protestům. Tisíce lidí by se měly sejít v Moskvě už dnes v podvečer. 


Zvítězil jsem v čestném boji


„Zvítězili jsme v čestném boji,“ sdělil zjevně pohnutý Vladimir Putin na moskevském Manéžním náměstí desetitisícům svých příznivců. Mnozí vítali další prezidentské období někdejší hlavy státu s minulostí špiona KGB s ruskými vlajkami nad hlavou. Někteří ale neskrývali, že na oslavnou akci nepřišli z vlastní vůle. 


„Neuznáváme prezidentské ani parlamentní volby, žádáme politické reformy a opakování obou hlasování,“ odmítl výsledky jeden z lídrů opozice, bloger Alexej Navalný. Vyplnění požadavků se odpůrci Vladimira Putina chtějí dobývat pokojnými pouličními protesty. První z nich se odehraje dnes v podvečer. Provázet ho budou zpřísněná bezpečnostní opatření. Policie nasadila do ulic tisíce příslušníků zásahových jednotek OMON. 



 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …