Roithová se bojí o osud Tymošenkové. Mluví o mučení i otravě

22.02.2012 8:50

Europoslankyně Zuzana Roithová ukončila návštěvu Ukrajiny věnovanou zdravotnímu stavu Julie Tymošenkové, o níž ji požádala rodina bývalé ukrajinské premiérky. Nepodařilo se jí sice dostat se za bývalou premiérkou do vězení, kde ji nyní drží, přesto přináší velmi znepokojivé zprávy.

Roithová se bojí o osud Tymošenkové. Mluví o mučení i otravě
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

„Misi z humanitárních důvodů jsem podnikla na základě žádosti a osobní dohody s rodinou Julie Tymošenkové a s pověřením Josepha Daula, tedy předsedy nejsilnější frakce Evropského parlamentu. Cílem bylo přímo na místě konzultovat se širším okruhem zainteresovaných lidí situaci kolem zdravotního stavu bývalé ukrajinské premiérky, která byla uvězněna na základě politického procesu. V Kyjevě jsem se setkala s patnácti lidmi z blízkého okolí Tymošenkové z jejího právního i lékařského týmu, i s opozičními a vládními politiky, kteří mi podali informace,“ říká Zuzana Roithová.

A dodává: „Seznámila jsem se s částí zdravotní dokumentace oficinálních nálezů Julie Tymošenkové z listopadu 2011, které jednoznačné ukazuji, že už tehdy byly nálezy natolik vážné v oblasti bederní páteře že měla byt řádně léčena peridurálními anestetikami, s klidem na lůžku a po další kontrole rozhodnout o chirurgickém řešení - takový je standardní postup. Místo toho ji však odebrali berle, s jejichž pomoci se pohybovala, postupovala náročné několikahodinové výslechy a byla jí dokonce vysazena analgetika.“

Bojím se, že ji otráví, aby spolupracovala, říká Roithová

Setkat se přímo s odsouzenou Tymošenkovou jí ukrajinské úřady neumožnily. „Kromě dcery a právníka k ní nikoho nepustí," řekla bývalá česká ministryně zdravotnictví. Tymošenkové jsou podle ní upřena „základní práva, která má každý, byť je ve vězení, navíc po politickém procesu".

Europoslankyně též nezastírá obavy, že by bývalou premiérku mohl nynější ukrajinský režim vystavit působení toxických látek: „Po této misi beru mnohem vážněji obavy rodiny, že by mohla být vystavována působení toxických látek proto aby podlehla nátlaku režimu. Tymošenková odmítá žádat o milost. Proto budu navrhovat, aby mezinárodni společenství provedlo nezávislé analýzy vzorku tkáni Julie Tymošenkové.“

Zuzana Roithová také vyvrací obvinění ukrajinských vládních složek, jež zpochybnily odbornost zahraničních lékařů, kteří Tymošenkovou navštívili a vyšetřili: „Cením si práce zahraničních lékařů, kteří vyšetřili  Tymošenkovou minulý týden. Jsem znepokojena dezinformacemi, které svévolně vydává ukrajinské ministerstvo zdravotnictví ohledně jejich mise a předčasného a zkresleného interpretovaní výsledků i útoku na způsobilost kanadských lékařů. Nálezy zahraničních lékařů lze očekávat koncem tohoto týdne. Se závěry mé mise a mými doporučeními ohledně dalšího postupu seznámím rodinu  Tymošenkové a předsedu mého poslaneckého klubu v Bruselu v nejbližších dnech," dodává europoslankyně.

Tymošenková si v charkovské věznici odpykává sedmiletý trest za údajné škody, které ukrajinské státní pokladně způsobila podpisem nevýhodné smlouvy o dovozu ruského zemního plynu v roce 2009. Ve vězení je od loňského srpna, rozsudek padl loni v říjnu a vyvolal silné protesty ukrajinské opozice i mezinárodního společenství.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ava

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …