Severní Korea vyměnila atomovku za potraviny, svět si opatrně oddechl

01.03.2012 13:51

Svět opatrně vítá průlom v jednání o severokorejském jaderném programu. Za krok vpřed ho považují Japonsko, Jižní Korea i hlavní spojenec Pchjongjangu, Čína. Severní Korea slíbila moratorium na jaderné zkoušky i testy raket dlouhého doletu, na své území také vpustí mezinárodní jaderné inspektory. Výměnou za to získá od Spojených států 240.000 tun potravinové pomoci.

Severní Korea vyměnila atomovku za potraviny, svět si opatrně oddechl
Foto: ABC.news
Popisek: Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Čína v reakci na moratorium oznámila, že i nadále usiluje o obnovení šestistranných jaderných rozhovorů i zajištění stability a dlouhodobého míru jak na samotném Korejském poloostrově, tak i v severovýchodní Asii. Jednání totiž stagnují už tři roky a Pchjongjang navíc pokračoval v procesu obohacování uranu. 


Velmi opatrně na dohodu už včera reagovala americká ministryně zahraničí Hillary Clinton, která rozhodnutí Severokorejců označila za malý krok správným směrem. Předběžná dohoda o zastavení jaderných zkoušek je první, ale ne jedinou podmínkou pro obnovení šestistranných rozhovorů. 


Reakce na severokorejské moratorium zjišťoval Robert Mikoláš ze zahraniční redakce: Obrat v postoji KLDR přichází zhruba dva a půl měsíce po smrti severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Podle pozorovatelů ale jeho nejmladší syn Kim Čong-un, který v KLDR nyní vládne, musí reagovat na tíživou hospodářskou situaci země. 

Severokorejci hladoví


„Je evidentní, že Kim čong-un, zhruba asi 28letý mladý vůdce, potřebuje stabilní zemi, která se ale nachází téměř v rozkladu, co se týče potravin, hospodářství. Asi 6 milionů Severokorejců nutně potřebuje jídlo,“ připomíná někdejší východoasijský zpravodaj ČRo Robert Mikoláš. 


„Také se v polovině dubna chystají obří oslavy 100. výročí narození Kim Ir-sena a tam potřebuje ukázat, že dosáhl dohody se Spojenými státy, úhlavním nepřítelem. To mu určitě přidá na prestiži.“ 


Na tíživé ekonomické situaci Severní Koreje se navíc podepsalo to, že si nový vůdce musel zajistit loajalitu generálů. „Takže vynaložil desítky miliony dolarů, aby jim nakoupil luxusní automobily, a zajistil si jejich věrnost.“ 


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …