Slováci jdou k volbám. Očekává se vítězství Smeru

10.03.2012 10:30

Na Slovensku se v sobotu konají předčasné parlamentní volby. Podle odhadů by je měl s výrazným náskokem vyhrát dosud opoziční Směr-sociální demokracie (Smer-SD). S napětím očekávané výsledky hlasování dají odpověď také na otázku, zda strana expremiéra Roberta Fica jako první od svržení komunistického režimu v roce 1989 získá většinu křesel ve 150členné sněmovně. Informuje ČTK.

Slováci jdou k volbám. Očekává se vítězství Smeru
Foto: Facebook
Popisek: Plakát skupiny Kauza Gorila na Facebooku

Sociologové uváděli, že vedle Smeru-SD se do slovenského parlamentu mohou dostat už jen vládní křesťanští demokraté. Preference dalších šesti stran se v průzkumech totiž pohybovaly kolem hranice pěti procent, jejíž zdolání je podmínkou pro získání poslaneckých křesel. Volebními zisky stran by mohli zamíchat nerozhodnutí voliči, očekávaná historicky nejnižší účast kolem 50 procent zase nahrává mimo jiné novým stranám.

Volební místnosti se v zemi otevřou v 7:00, hlasování více než čtyř milionů oprávněných voličů skončí dvě hodiny před půlnocí. Konečné výsledky by měly být známy v neděli.

Slovenská vláda nedokázala prosadit zvýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny

Volby na Slovensku se konají znovu po dvou letech, kdy nastoupila koalice čtyř stran pravého středu. Vláda se ovšem rozpadla minulý rok na podzim kvůli hlasování o zvýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny, které vláda spojila s vyslovením důvěry.

Předvolení kampaň se nesla v duchu kauzy Gorila, korupční aféry ohledně podplácení politiků a úředník v letech 2005 a 2006, na kterou údajný poukázal spis tajné služby. Podezření z největší politické korupce v zemi poškodilo nejsilnější vládní stranu SDKU-DS, jejíž předseda Mikuláš Dzurinda byl před šesti lety premiérem. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …