Slováci si adoptují politiky a modlí se za ně. No a čeští občané...

29.05.2013 14:55

REVUE (UVNITŘ DVĚ VIDEA) Když se řekne adopce, každý si vybaví nejčastěji adopci dítěte - skutečnou, nebo jen virtuální a finanční. Adoptovat se dá například i zvíře. Na Slovensku před několika měsíci pak přišli na to, že by mohli občanům nabídnout adopci politika, který je jim blízký. Domníváte se, že by mohl podobný nápad uspět i v Česku?

Slováci si adoptují politiky a modlí se za ně. No a čeští občané...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Růženec

Zřejmě ano - stačilo by jen vytipovat osobnosti, které by byly v "nabídce". Zřejmě by ale vše bylo bráno hlavně jako recese.

Premiér Robert Fico, prezident Gašparovič nebo bývalý předseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda – to jsou politici, které si na Slovensku někdo adoptoval k modlitbě na webu Adoptujsipolitika.sk. Cílem projektu, který byl spuštěn 1. ledna k 20. výročí vzniku samostatné Slovenské republiky, bylo motivovat lidi k pravidelné modlitbě za jejich politické zástupce a budoucnost země. Hned v prvních týdnech se jich do akce zapojilo víc jak 700. Po více jak čtyřech měsících si „adoptovalo“ slovenské politiky víc jak 1000 Slováků. A jelikož akce nekončí, ale naopak se uvažuje o jejím dalším prodlužujícím kole, předpokládá se další nárůst „adoptovaných“.

„Naším cílem je pozvat a motivovat lidi k modlitbě za jednotlivé politiky, kteří zastupují zájmy občanů Slovenska v parlamentu. Nejde nám o propagaci jednotlivých politických stran, ani o prosazování nějakého politického názoru. Jako křesťané věříme, že sjednocením se v modlitbě můžeme zasáhnout do dění na Slovensku. Myslíme si, že touhou Boha je, aby hodnoty křesťanství, jako je spravedlnost, čest či úcta k životu byly respektované i v politice. A my máme být těmi, kteří uplatňují tyto hodnoty a očekávají je i u politiků. Namísto nekonečného kritizovaní či distancování se od politiky chceme zaujmout postoj, ve kterém se bude odrážet zodpovědnost za tuto zemi a za její budoucnost," vysvětlují autoři kampaně na webu.  

A jak tedy „adopce“ probíhá v praxi? Každý, kdo se do ní zapojí, na sebe bere zodpovědnost modlit se za vybraného politika alespoň pět minut denně po dobu šesti měsíců. Po uplynutí této lhůty může svůj modlitební závazek prodloužit anebo zrušit. Projekt navazuje na obdobnou kampaň 40 dní teraz za volby do slovenské Národní rady organizovanou v rámci projektu Tvoja vec!, který zastřešuje Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže.

Očekává se až stoprocentní nárůst zájmu

V květnu odstartovala již druhá část projektu adopcí politiků. Jak informovala tisková kancelář Konference biskupů Slovenska, očekávají, že počet lidí zapojených do projektu vzroste o víc jak sto procent. Potenciál vidí v mladší generaci a v seniorech. Dosud se do modliteb zapojili hlavně vysokoškoláci a střední generace.

Na podporu akce nahrál slovenský rapper Kuša a šéfka kapely Christallinus Eva Hrešková skladbu Nad touto krajinou. „Jde o výpověď běžného člověka, který je frustrovaný mnohými věcmi, co se na Slovensku dějí, ale i tak má svoji zemi rád,“ uvedl Kuša před médii.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …